25.10.2018

Održan prijem dobrovoljnih darivatelja krvi Općine Medulin

Danas, 25. listopada 2018. godine održan je prijem dobrovoljnih darivatelja krvi u vijećnici Općine Medulin. Dobrovoljne darivatelje primio je zamjenik načelnika Općine Medulin Damir Demarin, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula Lorena Lazarić Stefanović te pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern.

Prijem je održan povodom Dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, na spomen prve organizirane akcije prikupljanja krvi koja se održala u željezari Sisak 25. listopada 1953. godine. Osim što se ove godine obilježava 65 godina od prve akcije prikupljanja krvi naš Hrvatski Crveni križ obilježava 140 godina postojanja.

U vijećnici Općine Medulin organiziran je prijem za dobrovoljne darivatelje koji su svoju krv nesebično donirali od 1 do 5 puta. Zamjenik načelnika Damir Demarin ovom im je prigodom čestitao i zahvalio te istaknuo da se zahvala odnosi ne samo na nesebično darivanje već i na spašavanje života tim nesebičnim činom. Naglasio je da ne treba 50 puta donirati krv već je dovoljno jednom i može se čovjeku spasiti život. Predsjednica Lorena Lazarić Stefanović također je uputila zahvale darivateljima, ali i Općini Medulin koja je ovim činom pokazala da cijeni i poštuje njihovu nesebičnost, te istaknula da se nada da će se ovime potaknuti uključivanje brojnih mladih ljudi u ove akcije. Nadodala je da joj je iznimno drago da vidi i veliki broj žena koje su donirale krv, te da je time Općine Medulin iznad prosjeka u odnosu na ostale gradove i općine u Hrvatskoj.

Dobrovoljni darivatelji krvi Općine Medulin ispričali su svoja iskustva i pozvali sve druge mještane da i oni sudjeluju u akcijama prikupljanja krvi. Predstavnici Općine Medulin na kraju su im uručili prigodni poklon paket te još jednom zahvalili na darivanju krvi.

Krv je vrijedan i nezamjenjiv lijek, znanstvenici još nisu uspjeli pronaći zamjenu za krv, pa je jedini izvor tog lijeka čovjek- darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje oboljelih potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi. Stoga su naši darivatelji krvi nacionalno bogatstvo zemlje i iznimno je važno istaknuti njihovu ulogu u zajednici.

Krv se može donirati svaki četvrtak od 09:00 – 17:00 h na Odjelu za transfuziologiju Opće bolnice Pula.