25.04.2019

U Puli bogat program povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe 2019.

Grad Pula i ove godine se priključio obilježavanju Europskog tjedna i Dana Europe za što je u suradnji s Europe Direct Informacijskim centrom (EDIC) Pula, Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Agencijom za ruralni razvoj Istre te Tržnicom d.o.o. Pula pripremio bogati program te brojne manifestacije.

„Europski tjedan prilika je da se prisjetimo da živimo u Europi bez granica, u Europi u kojoj se baštine uključivost, tolerancija, multikulturalnost, jednakost i nediskriminacija, temeljne europske vrijednosti koje su osnova zajedničkog identiteta te sastavni dio našeg europskog načina života“ istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić pritom nadodavši kako Europa ujedno i pruža brojne benefite kroz sufinanciranje raznih projekata putem bespovratnih EU sredstava. Grad Pula već je uvidio i spoznao prilike koje EU projekti pružaju te upravo uz njihovu pomoć još se brže i kvalitetnije razvija u smjeru suvremenog i modernog grada po mjeri svih stanovnika.

Ovogodišnji program obilježavanja Europskog tjedna započinje Festivalom multikulturalnosti u organizaciji Istarske županije u četvrtak i petak, 2. i 3. svibnja 2019. na lokaciji Titovog parka u Puli. Festival se održava u svrhu promocije istarskog kulturnog bogatstva i obogaćivanja turističke ponude u predsezoni s ciljem međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije. Na Festivalu će nastupiti amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije te predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, tradiciju, pjesme, običaje i kulturu.

Program se nastavlja u srijedu, 8. svibnja 2019. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, pri Centru za europska istraživanja (CEIPU) Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” predavanjem uvaženog gospodina Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Ovo je treći put da fakultetski CEIPU i pulsko sveučilište imaju zadovoljstvo ugostiti gospodina Baričevića koji kao karijerni diplomat izbliza poznaje europske politike i smjernice, a čija su prijašnja predavanja pobudila iznimno zanimanje studenata i javnosti.

Centralna manifestacija obilježavanja Europskog tjedna održati će na sam Dan Europe u četvrtak, 9. svibnja 2019. u vremenu od 9.00 do 12.00 sati na Gradskoj tržnici Pula. Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola čiji je nositelj Grad Pula s partnerima Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva će već tradicionalno zajedničkim snagama i znanjem kroz neformalno druženje približiti građanima brojne teme vezane uz EU, odgovarati na njihove upite, ali i podijeliti prigodne promotivne materijale i EU publikacije. Jedna od tema biti će predstojeći Europski izbori 2019. koji će se održati 26. svibnja, kako bi se potaklo građane da izađu na izbore i glasaju, jer time sudjeluju u kreiranju Europe u kojoj žele živjeti. Europa pripada svima nama, a glasovanje u europskim izborima prvi je korak kojim doprinosimo europskoj demokraciji.

Povodom Dana Europe na katu Gradske tržnice Pula očekuje nas svečano otvorenje edukacijske kuhinje EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, iz programa INTERREG Italija-Hrvatska (KEYQ+ PUNKT) koji će predstavljati referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. U njoj će se i ubuduće održavati inovativne radionice i razni kulinarski događaji namijenjeni građanstvu i turistima, ali i edukativne aktivnosti o povijesti Pule. Primjerice gosti će  tako  ondje  moći  kušati  reinterpretirane recepte austrougarske kuhinje.

Proslava europskih vrijednosti nastavlja se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. dvodnevnim festivalom EU projekta KeyQ+ na Gradskoj tržnici Pula uz održavanje inovativnih radionica, predstavljanje autohtonih proizvoda, cooking show koncepta temeljenih na povijesnim receptima te prigodni zabavni program.

Da se prisjetimo, svake se godine diljem Europske unije obilježava Europski tjedan, a u sklopu njega i Dan Europe u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova u Francuskoj tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva. Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve europske institucije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.