08.05.2019

BARAKATA FESTIVAL – UMJETNIČKO SELO U POKRETU

Barakata festival, umjetničko selo u pokretu, stiže sa svojim velikim cirkuskim šatorima u Pulu u sklopu Odyssée karavane. Sama karavana je devet mjeseci dugo putovanje različitih umjetničkih kolektiva duž cijele Europe a na koje se otislo 13 članica Međunarodnog centra za putujuća kazališta (CITI), odnosno gotovo 200 nomadskih umjetnika, tehničara i umjetničkih reportera koji čine os ove suvremene odiseje. Svaka od članica CITI-a krenula je različitim putevima i prijevoznim sredstvima u različite države Europe gdje će imati mogućnost pokazati svoja cirkuska umijeća i umrežavati se te razmijenjivati svoja iskustva sa umjetničkim skupinama unutar lokalne zajednice.

 

Barakata kolektiv izveden je iz četiri članice CITI-a: Babel-Gum, Le Cabaret des Oiseaux, La Famille Walili i Entre Deux Averses. Ovo veselo putujuće umjetničko selo sastoji se od 50 pojedinaca koji nasele određeni prostor na određeno vrijeme, poput putujućeg paralelnog svijeta. Kroz tri mjeseca ovaj će veseli kolektiv posjetiti, osim Pule i druge gradove duž njihovog putovanja  unutar Odyssée putanje i to Avignon (Francuska), zatim Rennes (Francuska), Plovdiv (Bugarska), Ferrara (Italija) te Bruxelles (Belgija).

 

Program koji će se u Puli održati u sklopu ovog projekta sastavljen je od nastupa Barakata kolektiva i umjetnika iz DC Rojc.

 

U sklopu dijela programa umjetnika iz DC Rojca nastupiti će:

 • SvilArt zračni ansambl (udruga Čarobnjakov šešir)
 • Marko Jovanović i Vladimir Butković (Gradska radionica)
 • javna prezentacija polaznika radionice zračnih akrobacija ”Girls that fly” (udruga Čarobnjakov šešir)
 • Otvorena pozornica – zajednička predstava francuskih umjetnika i umjetnika iz DC Rojca
 • Munchies sound system

 

Važan dio projekta, odnosno prijenosa znanja i vještina čine i radionice koje će se održavati pod vodstvom Barakata kolektiva:

 • radionice za djecu školskog uzrasta
 • uvod u lutkarstvo sa Bastien Walili
 • pjevanje s Joséphom Fockeu
 • zračne akrobacije sa Clementine Del i Thommo Walili
 • “Plešimo u obitelji” – plesna radionica za obitelji
 • ples u javnom prostoru sa Sonia Frioux i Joséphom Fockeuom
 • uvod u tehniku iza scene s timom Barakata tehničara

 

 

 

PROGRAM:

 

Petak 10.05.
19:00 – 20:00h   Fafamali (glazbeni performans)
20:30 – 22:00h   Narma & The Walili Beat brother’s (koncert)

Subota 11.05.
11:00 – 11:50h   ”Ampoules” (zračne akrobacije)
17:00 – 20:00h   Fairground (druženje u vanjskom prostoru cirkusa)
20:00 – 21:30h   ”Cabaret Barakata” (kabaret predstava)
22:00 – 00:00h   Mandales Brother’s (DJ set)

Nedjelja 12.05.
11:00 – 17:00h   Kratke predstave na Fairgroundu

17:00 – 19:00h   ”Chair” (predstava)
19:00 – 20:30h   ”Girls that fly”, SvilArt ansambl (zračne akrobacije udruge Čarobnjakov šešir)
20:30 – 00:00h   C’est Qui Paulette? (koncert)

Ponedjeljak 13.05.
10:30h   Radionica lutkarstva za djecu školskog uzrasta, vodi Bastien Walili
19:00h   Radionica zračne akrobacije za odrasle, vode Clementine Del i Thommo Walili

Utorak 14.05.
10:30h   Radionica slikanja za djecu školskog uzrasta
19:00 – 20:30h   Radionice plesa u javnom prostoru za odrasle, vode Sonia Frioux i Josépha Fockeu
21:00 – 21:45h   ”Cabaret Valeska”, autori Nika Ivančić i Edvin Liverić (kabaret predstava)

Srijeda 15.05.
10:30h   Radionica cirkuskih vještina i zračnih akrobacija za djecu školskog uzrasta, vode Clementine Del i Thommo Walili
17:00h   Radionica tehnike zvuka i scenske rasvjete, vodi tim Barakata tehničara
19:00 – 21:00h   Radionica pjevanja za odrasle, vodi Josépha Fockeu

Četvrtak 16.05.
10:30h   Radionica pjevanja za djecu školskog uzrasta, vodi Josépha Fockeu
19:30 – 21:00h   Otvorena pozornica glazbenika iz Barakate i hrvatskih glazbenika
21:30h   ”Live music for Silent movies”, Vladimir Butković i Marko Jovanović (glazbeno – filmski performans)

Petak 17.05.
19:30 – 21:30h   ”Cabaret Barakata” (kabaret predstava)
21:30h   Munchies sound system (live set)

Subota 18.05.
11:00 – 11:50h   ”Ampoules” (zračne akrobacije)
17:00   Fairground (druženje u vanjskom prostoru cirkusa)

19:30 – 21:00h   ”Chair” (predstava)
21:00 – 22:30h   Marko Jovanović (live act DJ)

 

PREDSTAVE

 

 • AMPOULES, ili kako mijenjanje žarulja može spojiti ljude zajedno. Zračne akrobacije, klaunovi i glazba. Dva umjetnika i dvoje glazbenika.

Trajanje: 40 min / za svu publiku

 

 • CABARET BARAKATA, predstava koja je nastala posebno za Barakata turneju, a kombinira vještine svih uključenih cirkuskih trupa. U cirkuskom šatoru publika može pratiti spektakularnu akciju izvođača, fantastična stvorenja na štulama i u zračnim akrobacijama, glazba, vertikalni ples, leteći klavir i mnoga druga iznenađenja stvoriti će očaravajuću atmosferu. Ovaj izvorni ambijent poboljšava se posebnom zvučnom i svjetlosnom instalacijom za svu publiku.

Trajanje: 70 min / za svu publiku

 

 • CHAIR, plesni teatar, cirkus i glazba. Predstava je nastala oko teme gubljenja pamćenja i Alzheimerove bolesti.

 

 • ”GIRLS THAT FLY”, SvilArt ensamble. Nikad ih prije niste vidjeli? Onda je pravo vrijeme! EM-Otion je prica o odrastanju, o otkrivanju novog i nepoznatog svijeta, o pronalasku hrabrosti da se krene za svojim snovima. EM-Otion je kreacija koji izvode 6 cura od 7 do 12 godina koje spajaju zemlju i zrak, pokret tijela na zemlji i zračne akrobacije na svili. Završna prezentacija polaznika radionica zračnih akrobacija udruge Čarobnjakov šešir.

Trajanje: 40 min / za svu publiku

 

 • OTVORENA POZORNICA, zajednička predstava francuskih i hrvatskih umjetnika za sve koji bi htjeli prikazati svoju malu neobičnu točku. Otvorena pozornica namijenjena je svima!

 

 • LIVE MUSIC FOR SILENT MOVIES, glazbeno – filmski performans. Riječ je o projektu koji predstavlja spoj projekcije nijemih filmova i nove glazbe čiji su autori dvoje pulskih glazbenih eksperimentatora Vladimir Butković i Marko Jovanović. U ovom glazbeno – filmskom performansu istražuju kako bi skladatelji glazbe iz nijemih filmova koristili današnje pristupe glazbi, eksperimentirajući s raznim tehnikama od elektronike, akustike, DJ-inga te klasične glazbe. Nijemi filmovi korišteni u ovom performansu su: Rene Clair ”Entr’Acte” (25 min, 1924.) i Maya Deren and Alexander Hammid ”Meshes of the Afternoon” (14 min, 1943.).

 

 • CABARET VALESKA, autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić. Monodrama «Cabaret Valeska» poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa. Kolekcionirajući biografske činjenice (intervjue, pisma i video materijale), razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice, na eksplozivan i nekonvencionalan način – upravo onako kako ga je i živjela.

 

 

LIVE GLAZBA

 

 • NARMA & THE WALILI BEAT BROTHER’S, world’n’roll – world music s rock’n’roll duhom. Sedam glazbenika benda pronalaze inspiraciju iz svojih putovanja kako bi spojili mnoge stilove na dinamičan način.

 

 • FAFAMALI, francuska glazba. Žena, pero, gitara i glas. Raskrižje svijetova u blizini srca i na usnama. Performans koji miješa stilove za jedinstveni doživljaj kojeg nećete zaboraviti.

 

 • C’EST QUI PAULETTE?, akustična world glazba s katalogom prepunom balkanske glaze, C’est qui Paulette? čini da mnoštvo pjeva na glas i nudi znojnu glazbenu bombu.

 

 • DJ MANDALES BROTHER’S, glazba sa svih strana svijeta, da zajedno plešemo i dobro se zabavimo!

 

 • LIVE SET by MARKO JOVANOVIĆ, magistar glazbene pedagogije, pulski je skladatelj, multimedijalni umjetnik te multi-instrumentalist. Djeluje u vlastitom studiju u kojemu postavlja live setove te snima, producira i obrađuje glazbu. Izdaje glazbene albume za razne izdavačke kuće (Soul shift music, Digital lab recordings, Sound lab itd.). Sudjelovao je u programu Europske unije ”European Music Incubator” (2017/2018) koji je namijenjen glazbenicima u usponu, na temu ”Digitalna pedagogija”.

 

 • MUNCHIES SOUND SYSTEM, prvi istarski soundsystem u pravom smislu te riječi pokrenut je 2013. godine a proizašao iz duboke ljubavi prema reggae i dub kulturi. S preko stotinu nastupa na raznim festivalima i sessionima u Alpe-Dunav-Jadran regiji, Munchiesi slove za jednog od najaktivnijih kolektiva na hrvatskoj sceni. Pod glazbenim utjecajem UK Duba 90-ih, i autentičnog zvuka roots & culture-a, u svojoj inačici vizije soundsystem iskustva ukomponirali su snažne DIY principe te društvenu osvještenost! Osim toga, organizatori su brojnih manifestacija vezanih uz underground glazbu u Istri a i šire (Escape the City, Dub-a-lunga, Dub Arena, itd.).

 

 

RADIONICE

 

PLESNE RADIONICE

 1. RADIONICA ”PLES U JAVNOM PROSTORU”, vode Sonia Frioux i Josépha Fockeu. Otvorite se spontanosti i upijte atmosferu mjesta (urbane prostore, zvukove, prolaznike…) i improvizirajte. Povežite se s grupom u kratkom vremenu i istražite svoje tijelo te otkrijte nove načine sviranja na otvorenom. Polaznici ove radionice će se sa Soniom i Joséphom susresti u cirkuskom šatoru nakon kojeg će ovu plesnu radionicu prebaciti u jedan od parkova na Monte Zaru. Ukoliko netko želi, može sudjelovati sa glazbenim instrumentima u ovoj radionici.

Broj polaznika ove radionice je neograničen! Svoje prijave možete poslati na e-mail: manu.rossi00@yahoo.it

 

 

CIRKUSKE RADIONICE

 1. RADIONICE ZA DJECU ŠKOLSKOG UZRASTA, radionice održavaju članovi kolektiva Barakata, čija je svrha pružiti pristup različitim disciplinama u izvedbenoj umjetnosti kao što su npr. ples ili zračne akrobacije.
 2. RADIONICA ZRAČNIH AKROBACIJA ZA ODRASLE, vode Clementine Del i Thommo Walili. Početnička radionica za cirkuske zračne discipline: zračna svila i vertikalne užadi za odrasle. Radionica traje ukupno dva sata: trideset minuta zagrijavanja, sat vremena i petnaest minuta zračne discipline i petnaest minuta istezanja. Naša radionica je za sve koji žele otkriti zračne senzacije bez prethodnog iskustva.

Radionica je ograničena na maksimalno 12 ljudi. Prijave na radionicu šaljite na e-mail: manu.rossi00@yahoo.it

 1. RADIONICA AKROBACIJA na podu, vodi Valentin Morel.

Radionica je ograničena na maksimalno 8 ljudi, možete se prijaviti u paru ili solo!

Prijave na radionicu šaljite na e-mail: manu.rossi00@yahoo.it

 1. TRAPEZ U KARAVANU, vodi Josépha Fockeu. Ova radionica održava se u sklopu Fairground programa. Radionica se održava u karavan kućici s Joséphaom Fockeuom a namijenjena je djeci (max. 5 sudionika).

 

LUTKARSKA RADIONICA

 1. RADIONICA LUTKARSTVA ZA DJECU ŠKOLSKOG UZRASTA, vodi Bastien Walili. Radionica istražuje lutkarske tehnike te kako napraviti svoju lutku a namijenjena je svim uzrastima.

 

GLAZBENE RADIONICE

 1. RADIONICA PJEVANJA ZA ODRASLE, vodi Josépha Fockeu. Ako volite pjevati i ako želite istražiti vlastitu vokalnu grupu, pridružite nam se! Acapella glasovi i tjelesni ritmovi biti će naš izraz. Pronaći ćemo neke načine kako sastaviti vokalnu glazbu i na kraju ove radionice ćemo ju i snimiti.

Broj polaznika ove radionice ograničen je na 12 ljudi, a prijave možete poslati na e-mail: manu.rossi00@yahoo.it

 

TEHNIČKE RADIONICE

 1. RADIONICA ”UVOD U TEHNIKU IZA SCENE”, vodi tim Barakata tehničara. Svjetlosne i zvučne scenske tehnike iza kulisa. Dođite i otkrijte sve tajne koje se kriju iza postavljanja jedne predstave.

Broj polaznika ove radionice ograničen je na 10 ljudi, a prijave možete poslati na e-mail: manu.rossi00@yahoo.it