17.05.2019

PRINT ZINE 2019 Radionica izrade fanzina i predavanje

Udruga Prostor urbane kulture organizira besplatnu radionicu izrade fanzina koja će se održati od 24. do 28. svibnja u prostoru udruge – Kasarna u Fažani.

 

Fanzin je neprofitabilna i nezavisna publikacija rađena prema d.i.y. (do it yourself – uradi sam) principu najčešće tiskana u manjoj nakladi. Radionica Print Zine 2019 edukativnog je karaktera te polaznicima nudi mogućnost učenja osnova izrade fanzina.Tijekom pet dana polaznici će moći oblikovati, otisnuti i uvezati svoj fanzin u ediciji od deset primjeraka po polazniku. Raditi se može u timu ili individualno, a polaznicima će za vrijeme radionice biti osigurani alati i materijal za rad (papiri i pribor za crtanje, škare, lijepilo, pisače mašine, klamerica, PC, pristup internetu te fotokopirni uređaji (b/w), a u izradi mogu koristiti i vlastite materijale (fotografije, tekstove, ilustracije, printeve, časopise, knjige, itd.). Radionica je namijenjena mladima od 15 do 35 godina koji se interesiraju za kreativan rad i žele se educirati o načinima i mogućnostima nezavisnog izdavaštva, te korištenju više medija i eksperimentalnim stvaralačkim prisupima. Polaznici mogu i ne moraju imati prethodnog iskustva s istim ili sličnim kreativnim procesima.

 

Javno predavanje i završna izložba

 

Prvog dana radionice, u petak 24. svibnja u 20 sati u Kasarni u Fažani slovenski umjetnici Leon Zuodar i Miha Perne održati će uvodno predavanje otvoreno za javnost. Zuodar i Perne osnivači su slikarske skupine “Beli sladoled” te istoimenog zine labela, publici će predstaviti svoj rad, govoriti će o nastanku fanzina, njihovoj pojavi na našim područjima te uloge koju fanzini danas imaju u umjetničkoj sceni. Leon Zuodar također je organizator umjentičkog programa Hiše kulture u Pivki te urednik knjižnce fanzina Zinko Tiček.

 

U petak, 31. svibnja nastali fanzini će biti predstavljeni u obliku javne izložbe koja će se održati u 20 sati također u Kasarni u Fažani.

 

Po završetku radionice jedan će primjerak svakog izrađenog fanzina biti arhiviran u Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru Kasarne. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila: kasarnafazana@gmail.com. Radionica će se održavati u poslijepodnevnim satima, od 17 do 21 sat, a broj polaznika je ograničen. Voditelj radionice je Oleg Morović.

 

Organizaciju programa financijski su podržali Ministarstvo kulture RH i Istarska županija.

 

O Prostoru urbane kulture

Kasarna / Prostor urbane kulture namijenjen je aktivnom provođenju slobodnog vremena i oživljavanju kulturno-umjetničke scene u Fažani kontinuiranim programima poput filmskih projekcija, izložbi, koncerata, edukativnih radionica i predavanja. Jedan od glavnih ciljeva prostora također je oživljavanje i pružanje podrške sceni nezavisnih izdavača, autora, umjetnika, ilustratora dizajnera te stvaranje “art” zajednice kroz projekte poput ovog. Svi zainteresirani mogu pratiti rad prostora putem facebook stranice facebook.com/kasarnaprostorurbanekulture ili prijavom na newsletter.