21.05.2019

Istarska županija potpisala Pismo namjere s Čakavskim saborom.

Istarski župan Valter Flego i predsjednik Čakavskog sabora prof.dr.sc. Robert Matijašić potpisali su danas u sjedištu Istarske županije, u Puli, Pismo namjere u cilju realizacije projekata „Istarski bibliografski leksikon“ i „Istra kroz stoljeća“, kao i ostvarivanja suradnje na institucionalnom i organizacijskom razvoju udruge Čakavski sabor. Potpisivanju su prisustvovali i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i tajnik Čakavskog sabora Josip Šiklić.

Župan Flego je današnje potpisivanje Pisma namjere ocijenio kao značajan iskorak u jačanju istarskog regionalnog identiteta i zavičajnosti, te je izrazio zadovoljstvo što se nastavljaju sjajni projekti na području kulture.

Predsjednik Matijašić zahvalio se županu i Istarskoj županiji što su prepoznali značaj projekata. Posebno mu je drago, kazao je, što će se obnoviti edicija „Istra kroz stoljeće“, koja je počela s izdavanjem 1979. godine.

Potpisnici Pisma namjere utvrđuju da se projekt „Istarski bibliografski leksikon“ sastoji od jednoga sveska koji se objavljuje dvojezično, kao istovjetan hrvatski i talijanski tekst s oko 2.100 natuknica/članaka ( biografskih jedinica), koji je u fazi pripreme još nedefinirana opsega. Potpisnici Pisma namjere utvrđuju da se projekt „Istra kroz stoljeća“ sastoji od najmanje tri do najviše šest knjiga godišnje, s mogućnošću da se u niz IKS-a, prema potrebi, uklope i tzv. izvanredna izdanja (kako formatom tako i opsegom).

U cilju realizacije projekata Istarska županija u 2019. godini osigurala iznos od 298.000,00 kuna, od čega 198.000,00 kn za „Istarski bibliografski leksikon i 100.000,00 kn za „Istra kroz stoljeća“. Za Program rada Čakavskog sabora za 2019. godinu Županija je osigurala iznos od 27.000,00 kn.