13.06.2019

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Medulin i otvoren Arheološki park Vižula

Jučer, 12. lipnja 2019. godine na poluotoku Vižula obilježen je Dan Općine Medulin svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Medulin te je tom prigodom otvaren Arheološki park Vižula.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Medulin Marko Zlatić pozdravljanjem svih prisutnih i prezentiranjem izvješća rada Općinskog vijeća Općine Medulin za 2018. godinu. Načelnik Goran Buić obratio se svim prisutnima te iskazao zadovoljstvao da se na današnji dan održava svečana sjednica i otvara Arheološki park Vižula, iznimno vrijedan projekt Općine Medulin. Načelnik Buić iznio je izvješće o radu te zahvalio svim prisutnima na dolasku. Prisutne je pozdravila i zamjenica župana Sandra Čakić Kuhar koja je u ime Istarske županije čestitala Dan Općine Medulin te pohvalila rad Općine i realizaciju EU projekata.

 

Načelnik Općine Medulin Goran Buić i predsjednik vijeća Općine Medulin Marko Zlatić temeljem Odluke Općinskog vijeća dodjelili su povelju počasnog građanina Općine Medulin Pašku Rakiću,a povelju je u njegovo ime preuzeo Ivan Pletikos. Paško Rakić rođen je 1933. Godin, porijeklom iz Pomera, hrvatski je akademik od 1990. godine, poznat kao strastveni istraživač tajanstvenih neurona. Studirao je u na Sveučilištu u Beogradu, gdje je diplomirao 1959. godine. Ondje se zaposlio na sveučilištu, gdje je proveo deset godina. Nakon toga je otišao predavati u SAD, u Boston. Ondje je proveo osam godina. Predavao je neuropatologiju na sveučilištu Harvard. Nakon Harvarda, otišao je u New Haven, gdje je predavao na sveučilištu Yale neuroanatomiju i neurobiologiju.

 

Godine 1990. postao je dopisnim članom HAZU, a sveučilište u Zagrebu mu je 1995. dodijelilo počasni doktorat. Među njegovim poznatim otkrićima i doprinosima prvi opis neurogeneze u subventrikularnoj zoni.

 

Predsjednik vijeća i načelnik Općine svečanu povelju Općine Medulin uručili su: Davoru Škoriću kao dugogodišnjem predsjedniku tenis kluba Banjole, Zorki Mišković dugogodišnjoj učiteljici u školi Banjole, Aldu Perušku kao istaknutoj osobi u unaprijeđivanju života u Pješčanoj uvali, Borisu Košari za dugogodišnji rad u građanskoj inicijativi “Ne Kaštijun”, Ljerki Milivojević Ivanovski zbog truda i doprinosa u turističkoj promociji Premanture kao i Općine Medulin, Ratku Crnoboriju zbog izuzetnog doprinosa očuvanju premanturskog govora, pok. Klaudiju Privratu dugogodišnjem vijećniku Općine Medulin  i savjetniku načelnika Općine za osobiti angažman u očuvanju prirodne i kulturne baštine te Renatu Lorenzinu dugogodišnjem članu brojnih udruga i autoru knjige o nogometu u Medulinu.

 

Nakon uručenja priznanja Općine Medulin i plesnih nastupa djece polaznika Dječjeg vrtića Medulin započeo je program otvaranja Arheološkog parka Vižula. Arheološki park Vižula projekt je kojeg je Općina Medulin prijavila dana 07.03.2016. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Ukupna vrijednost projekta je 19.645.579,23  kune, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno sufinanciranje u iznosu od 16.040.624,19 kuna. Dana 27. travnja 2017. godine službeno je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Projekt je službeno započieo 01. rujna 2017. godine, dok će unatoč otvaranju parka provedbene aktivnosti projekta trajat do 01.09.2019. godine.

Osnovni cilj projekta Arheološki park Vižula je kroz tematski povezana ulaganja temeljenih na obnovi i valorizaciji kulturne baštine – arheološkog nalazišta iz doba antike, doprinijeti održivom društveno – gospodarskom razvoju Općine Medulin kao prepoznatljivog odredišta kulturnog i povijesnog turizma.

Općina Medulin nositelj je i prijavitelj ovoga projekta, dok su partneri na projektu Turistička zajednica Općine Medulin, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Hrvatski restauratorski zavod te Javna ustanova Kamenjak.

Na svečanom otvaranju parka prisutnima su se obratili i predstavnici partnera, u ime Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ prof.dr. Danijela Križman Pavlović izrazila je zadovoljstvo otvaranjem parka te iznijela aktivnosti Sveučilišta na projektu. Željko Holjevac ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar istaknuo je rad svojih djelatnika arheologa na projektu te iskazao značaj poluotoka Vižula za arheologiju. Tajana Pleše ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda u pozdravnom govoru istaknula je angažman podvodnih arheologa na projektu, a Aljoša Ukotić, zamjenik ravnateljice Javne ustanove Kamenjak predstavio je Antički vrt uređen u sklopu Arheološkog parka Vižula. Direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori pozdravio je sve prisutne i zahvalio članovima turističkog vijeća TZOM na potpori koja je sufinancirala projekat sa 1.700.000 kuna, koji će biti utrošeni u promociju i vidljivost projekta. Istaknuo je da su stanovnici Medulina i njihovi gosti bogatiji za jednu novu dodanu vrijednost održivog i kulturnog turizma. Arheološki park prirode prostire sa na 24 hektara zelene oaze u samom srcu Medulina što nas čini jednistvenima, te da Općina Medulin od danas definitivno ima zvjezdicu više kao destinacija sa 2,8 milijuna noćenja u Republici Hrvatskoj.

Načelnik Goran Buić istaknuo je da je ovaj projekt vrijedan gotovo 20 milijuna kuna rezultat rada Općine Medulin i svih partnera te kako je u njegovu realizaciju uloženo jako puno truda i rada. Istaknuo je kako je projekt iznimno vrijedan ne samo Općini Medulin već brojnim stručnjacima i mještanima. Tom je prilikom na pozornicu pozvao pročelnicu Upravnog odjela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo Barbaru Floričić te koordinatoricu arheoloških istraživanja Kristinu Džin. Barbara Floričić i Kristina Džin svaka u svom govoru predstavile su važnost ovog projekta te iskazale iznimno zadovoljstvo otvaranjem parka i ostvrenjem svih zadanih ciljeva.

Nakon više od godine i pol dana načelnik Općine Medulin s partnerima svečano je otvorio Arheološki park Vižula! Iznimno vrijedan projekt, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” od jučer je službeno otvoren za posjet, a Općina Medulin poziva sve mještane, posjetitelje i turiste da zavire u prošlost koju krije Arheološki park Vižula, zeleno srce Medulina.