02.10.2019

Uređuju se parkirališna mjesta, prometnice i infrastruktura

Javne tribine na kojima se prikupljaju prijedlozi građana u svrhu pripreme proračuna za 2020. godinu održane su za mještane mjesnih odbora Veruda, Nova Veruda Stoja i Sv. Polikarp-Sisplac
Javne tribine po gradskim mjesnim odborima, na kojima građani imaju priliku predlagati inicijative i rješenja za uvrštenje u proračun Grada Pule za 2020. godinu te u direktnom dijalogu s predstavnicima Grada i gradskih trgovačkih društava dobiti informacije o stanju pojedinih projekata, jučer su održane za mještane mjesnih odbora Veruda, Nova Veruda Stoja i Sv. Polikarp-Sisplac.

Građane je prvenstveno zanimalo stanje i mogućnosti uređenja prometne infrastrukture, parkirališnih mjesta, dječjih igrališta, mogućnosti uvođenja dodatnih autobusnih linija na njihovim područjima, odlaganje otpada te fekalna odvodnja.Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek napomenuo je da Grad Pula kontinuirano ulaže u prometnu infrastrukturu te se građane upoznalo s projektima koji su pred realizacijom kao i oni u pripremi projektne dokumentacije, a kojima će se poboljšati stanje u prostoru upravo po traženju građana.

„Značajna sredstva izdvajamo za uređenje i izgradnju prometnih površina s infrastrukturom što ćemo naravno činiti i dalje. Osluškujući potrebe građana definiramo prioritete i uvrštavamo u proračun koji mora biti realan i održiv“, istaknuo je Robert Cvek.

Iznijeto je pritom da je na području Vidikovca u tijeku izgradnja parkirališnih mjesta te predstoji izgradnja još jednog parkirališta na području Mjesnog odbora Nova Veruda u Mardeganijevoj/Palisinoj ulici. Potonje navedena ulica do kraja godine će se i sanirati što je posebno pohvaljeno od strane mještana Nove Verude. Slijedi i izgradnja kružnog toka na križanju Rizzijeve-Voltićeve te Rizzijeve-Ulice Prekomorskih brigada, čime će se, uz već izvedeni kružni tok na raskrižju Rizzijeve-Radićeve, znatno povećati protočnost i sigurnost prometovanja. Dio je to aktivnosti Programa građenja i održavanja kojima se vodi računa da se, sukladno mogućnostima, uređuju i grade nove prometnice s infrastrukturom. Pritom je bitno naglasiti da je, nastavno na prijedloge građana, faktor sigurnosti prometovanje i kretanja pješaka, osnovni uvjet kod promišljanja mogućnosti izvedbe novih prometnih pravaca i/ili preregulacije postojećih.

Isto tako, građani su dobili informaciju u stanju i ulaganjima u dječja igrališta. „ Na području grada Pule imamo 67 dječjih igrališta koja redovno održavamo, u sklopu obilazaka, dojava roditelja, mjesnih odbora a sve kako bi mališani imali kvalitetna mjesta za igru. Osim redovnog održavanja u cijelosti rekonstruiramo i stvaramo nove dječje zone. Upravo je sada u tijeku cjelovita rekonstrukcija dječjeg igrališta u Ulici Jurja Žakna za što će se izdvojiti oko milijun kuna, zatim izrađeno je idejno rješenje za novo dječje igralište u Zahtilinoj ulici kao i idejno rješenje za cjelovitu rekonstrukciju dječjeg igrališta „Antena“ na Partizanskom putu. U izradi je i glavni projekt za rekonstrukciju dječjeg igrališta u Krležinoj ulici, te je u skorašnje vrijeme planirano uređenje dječjeg igrališta u Rohreggerovoj ulici“, kazao je Aleksandar Matić pročelnik Ureda Grada i direktor Castrum Pula 97 d.o.o., društva koje održava dječje igrališta na području grada Pule.

Predstavnici Pula Herculanee istaknuli su da će se, sukladno planu aktivnosti tog društva u narednom periodu započeti s postavljanjem polupodzemnih kontejnera, a dodatno su, tom prilikom, upoznali mještane s lokacijama i terminima postavljanja rolo kontejnera za prikupljanje glomaznog (krupnog) otpada na području njihovog mjesnog odbora. Informirani su i o stanju fekalne odvodnje, te planiranoj izgradnji kanalizacijske mreže i modernog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će odgovarati današnjim potrebama.  

Što se tiče traženja dodatnih autobusnih linija kao i izvedbe ugibališta, direktor Pulaprometa Igor Škatar istaknuo je kako će se, u kontekstu nabave novih autobusa na prirodni stlačeni plin, a za što su nedavno potpisani ugovori sa isporučiteljima autobusa, gledati da se isto maksimalno prilagodi korisnicima.

Budući su javne tribine, uz sve ostale alate komunikacije, jedan od načina na koji pulska Gradska uprava u izravnom razgovoru uključuje svoje sugrađane da daju prijedloge koje bi željeli da se u idućoj godini realiziraju, pozivaju se da se u što većem broju odazovu današnjim, posljednjim ovogodišnjima tribinama i aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka koje se tiču raspodjele zajedničkog, javnog novca.  Ponavljamo, svi će se prikupljeni prijedlozi razmotriti i prema mogućnostima uvrstiti u proračun za iduću godinu.

Za Mjesni odbor Busoler (Šišanska 25a) javne tribine započinju u 16.30 sati, a za Mjesni odbor Valdebek  (Pod murvom 2) u 18.30 sati.

Bitno je naglasiti da, osim putem javnih tribina, svi zainteresirani građani svoje prijedloge mogu dostaviti i elektroničkim putem preko e-Konzultacija na službenim web stranicama Grada Pule www.pula.hr, a o gradskom proračunu građani se mogu upoznaju i putem inovativne aplikacije „Pula na dlanu“, također dostupne na službenoj web stranici www.pula.hr