Finale Start-up akademije održano je u sklopu drugog dana obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije u Rovinju

Drugi dan trodnevne svečanosti obilježavanja 20 godina IDA-e, 11. prosinca 2019. godine, obuhvatio je programe tijekom cijelog dana.

Jutro je započelo u Centru za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS, koji je IDA pokrenula pred 10 godina zahvaljujući EU projektima. S početkom u 10 sati, 30-ak studenata u pratnji profesora preddiplomskog stručnog studija mehatronike s Istarskog veleučiišta sudjelovalo je na tematskoj prezentaciji rada METRIS-a. Studenti su imali prilike upoznati ravnatelja Centra dr.sc. Daglasa Koracu te obići sve laboratorije METRIS-a uz stručnu pratnju djelatnica Vedrane Špada i Josipe Bilić. Od 12 sati održan je Dan otvorenih vrata Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije (CPZI) gdje je sudjelovalo 40-ak učenika 3. i 4. razreda srednje Tehničke škole iz Pule. Učenici su u CPZI-u, opremljenom zahvaljujući projektu Istarske razvojne agencije (IDA-e), imali prilike izvesti pokuse iz fizike uz pratnju profesora Maria Turića iz Tehničke škole Pula te pokuse iz kemije uz podršku djelatnica METRIS-a Vedrane Špada i Josipe Bilić. CPZI je do sada posjetilo više od 5.500 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Istarske županije.

Vrhunac dana održan je u MMC-u u Rovinju na završnoj konferenciji drugog izdanja Start-up akademije. Start-up akademija je ove godine održana čak u 9 gradova (Pula, Rovinj, Poreč, Umag, Buzet, Pazin, Buje, Labin, Vodnjan), a sudjelovalo je 316 sudionika te 60 predavača. Uvodne riječi u Rovinju uputio je direktor IDA-e  dr.sc. Boris Sabatti i kao domaćin, zamjenik gradonačelnika Rovinja Kristijan Damijanić.

Od 19 projekata i ideja, žiri sastavljen od investitora, bankara i poduzetnika trebali su odabrati najbolju ideju koja će dobiti nagradu od 20.000 kuna. Bila je ovo prigoda da se na jedinstveni način obilježi 20 godina Istarske razvojne agencije (IDA), koja je ove godine i osigurala 20.000 kuna za pobjedničku ideju.

Finalisti koji čine vrh Start-up scene u Istri za 2019. godinu su: Zbirke starina Helene Pola, Objekt brze prehrane Mirze Malkoča, SPAS Domagoja Vranjkovića, Ja ću biti Master-Chef Eleonore Gogić, Pets and friends net tima Kurelović-Tomljanović-Mifka, El Medico Jelene Krajina, Vlatke – dolina microgreensa tima Škandul-Neškoski, Virtualno ogledalo-Orchid Reflection tima Odrljin-Premate-Galović-Devald-Krajinović, Micro pivovara „Pod Gaće“ Petre Peharec, Antifouling folija za brodove tima Winter-Winter-Šaflić-Bilić-VicanAjdinović, Senzaonica Katarine Golojka, Junior Swap Elija Piska jr., Pčelinji otvor kao lijek tima Marinić-Božinoski, Green Touch tima Sinčić-Pekić, D.A.S.H. tima Semjaniv-Ivanda-Banovak, Next Level tima Kadmen-Bešić, Outback Circle tima Đapić-Kezele-Đapić-Rupčić-Đapić, Dgroups tima Pavlović-Angelinas-Pantelimon-Grosu-Krasnic, Experience IRIA tima Kotiga-Kivela i Restep tima Sironić-Josipović-Nikolić-Laković-Matijašić.

Ocjenjivački sud u sastavu: Selma Smajić poduzetnica iz Umaga, doc.dr. Marinko Rade ravnatelj rovinjske bolnice, mr.sc. Kristian Korunić vlasnik konzultantske tvrtke i Neven Mikolić iz Zagrebačke banke, imali su težak zadatak poslušati kratke prezentacije ideja i projekata te donijeti sud o izboru jedne najbolje ideje. Ideje su ocjenjivane ocjenama od 1 do 10, a trebalo je dati ocjene po kriterijima: Snaga tima, Tržište, Proizvod, Biznis model, Izvedivost i Prezentacija ideje.

Dok je žiri odlučivao o najboljoj ideji, brojni gosti i uzvanici mogli su uživati u čarobnim zalogajima chefa Deniza Zembe te predstavljanju najboljeg što Istra i Hrvatska nude iz svijeta gastronomije kroz degustaciju raznih domaćih proizvoda, vinima i maslinovim uljima.

Oko 21 sat proglašena je i najbolja ideja, a ona je došla iz tima koji čine Luana Sinčić i Igor Pekić. Ideja pod nazivom Green Touch osvojila je nagradu od 20.000 kuna koju je uručio direktor IDA-e  dr.sc.  Boris Sabatti.

Drugo mjesto pripalo je ideji El Medico Jelene Krajina, a treće mjesto Senzaonica Katarine Golojka.