U znak podrške u borbi protiv COVID-19 Pulski rotor osvjetljen žutom bojom

Najveći pulski rotor na ulazu u grad od jučer je u znak podrške u borbi protiv novog koronavirusa COVID-19 osvijetljen u žutoj boji na način da simbolično ukazuje na žuto-crnu zastavu koja predstavlja međunarodnu oznaku karantene na brodovima.

Na ovaj simboličan način izražena je solidarnost i dana podrška prije svega zdravstvenim djelatnicima i svim službama te volonterima koji svojim radom sudjeluju u zbrinjavanju bolesnih i sprječavanju širenja koronavirusa, kao i svim sugrađanima, ali i ljudima diljem svijeta koji se  nalaze u karanteni, samoizolaciji ili jednostavno poštuju upute epidemiologa i nadležnih Stožera civilne zaštite.

Grad Pula je ovim potezom još jednom želio ukazati na važnost odgovornog ponašanja svakog pojedinca, važnost samoizolacije i samodiscipline te poštivanja mjera i uputa donesenih od strane nacionalnog Stožera civilne zaštite, jer se samo odgovornim ponašanjem i zajedničkim snagama može pobijediti ova kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Stoga će, zahvaljujući suradnji Grada Pule i nagrađivanog autora projekta rasvjete Deana Skire i Lumenart-a, cijelo vrijeme trajanja epidemioloških mjera uvedenih zbog koronavirusa pulski rotor svijetliti u žutoj boji. Povijesno gledajući žuta, ili žuto-crna zastava na brodovima u primjeni je još od 14. stoljeća kad je karantena prvi put uvedena u Dubrovniku. Iako je tijekom povijesti bilo i drugih boja zastava u praksi, poznati su primjeri žuto označenih usidrenih brodova pred ulazom u Veneciju u trajanju po 40 dana, otkud dolazi i porijeklo imena karantene. Također, postoje zapisi iz 1883. gdje su, prema zahtjevu zdravstvene inspekcije, u hamburšku luku brodovi sa zaraženom posadom morali biti označeni žutom zastavom.