07.04.2020

Nacionalni stožer civilne zaštite pristao na zahtjev iz Istre

Od srijede 8. travnja moguće slobodno kretanje građana unutar područja bivših općina bez propusnica
Stožer civilne zaštite RH danas je odobrio zahtjev Istarske županije, nekolicine istarskih gradova i općina te Stožera civilne zaštite Istarske županije da se omogući kretanje građana unutar područja bivših istarskih općina bez izdavanja propusnice. Ta se odluka odnosi na cijelo područje bivše općine Pula, Pazin, Rovinj, Poreč, Buzet i Labin s okolnim općinama dok će za gradove Buje, Umag i Novigrad te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj primjena krenuti nakon Uskrsa.Odluka o slobodnom kretanju omogućena je aktiviranjem Sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite kojeg su potpisali istarski gradonačelnici i načelnici na područjima bivših općina, a koje je odobrio Stožer civilne zaštite RH.

To, primjerice, znači da propusnice neće biti potrebne za kretanje stanovnika na području bivše općine Pula, odnosno između gradova Pule i Vodnjan te općina Barban, Marčana, Medulin, Ližnjan, Fažana i Svetvinčenat.

“Drago mi je da je Stožer civilne zaštite čuo i odobrio naš zahtjev koji će građanima olakšati kretanje. Velik broj ovdašnjih stanovnika egzistencijalno je vezan za susjednu općinu ili grad, a s obzirom na poteškoće u radu centralnog sustava izdavanja e-Propusnica, ova odluka Stožera je ispravna. Zahvaljujemo nacionalnom stožeru, njegovom načelniku ujedno ministru i potpredsjedniku Vlade RH Davoru Božinoviću na razumijevanju. Samo međusobnom koordinacijom, uvažavanjem informacija s terena i slušanjem građana možemo ovu situaciju uspješno privesti kraju. Ovo je bitka na više frontova, a jedan od najvažnijih, uz suzbijanje bolesti, je omogućiti da život ide dalje. Građane treba poštedjeti apsolutno svih nepotrebnih prepreka i komplikacija! “, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Navedena odluka stupa na snagu od srijede 8. travnja 2020. godine.