22.04.2020

Sadnjom stabla u parku Franje Josipa I. simbolično obilježen Dan planete Zemlja

Današnjom sadnjom stabla liquidambra na lokaciji parka Franje Josipa I., Grad Pula se pridružuje globalnoj  50. obljetnici obilježavanja Dana planeta Zemlje.  Tema Dana planeta Zemlje 2020. godine je klimatska akcija. Ogroman izazov – ali i ogromne mogućnosti – djelovanja na klimatske promjene izdvojili su to pitanje kao goruću temu ove godine.
Povodom ove 50. godišnjice obilježavanja, više nego uobičajeno,  dan je to kada se osvješćuje i naglašava važnost očuvanja okoliša i zaštite prirode,  upravo zahvaljujući brojnim aktivnostima koje se diljem svijeta provode u cilju prilagodbi na klimatske promjene i  jačanju otpornosti na iste.

„Zaštita i očuvanje okoliša nije izbor već obaveza svih nas.  Put je to održivog razvoja  kojim moramo koračati i razvijati ga. Voditi računa u kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti narednim generacijama mora biti osviješteno svakoga dana“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši da je ova sadnja, iako simbolična, primjer kojim se želi potaknuti javnost, sugrađane, da i oni svojim postupcima doprinesu našem zajedničkom cilju.

Grad Pula primjer je grada s velikim brojem zelenih površina, što je od osobite važnost za  cjelokupnu kvalitetu života građana. Čak 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine (1.345,25 hektara) različitih namjena – za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine i slične takve površine. Shvaćajući njihovu važnost, Grad Pula samo za održavanje spomenutih javnih zelenih površina, koje se rasprostiru na oko 77 hektara,  godišnje izdvoji oko 10 milijuna kuna.

U  posljednjih 10 godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica što značajno utječe na smanjenje emisije CO2. Ovakvim aktivnostima dodatno se doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka, a vezano uz zaštitu života i zdravlja ljudi, biljnog i životinjskog svijeta, biološke i krajobrazne raznolikosti, očuvanja ekološke stabilnosti te sprječavanju i smanjenju onečišćenja okoliša.

No osim u pogledu zaštite i obogaćivanja zelenih površina, Grad Pula kontinuirano, nizom aktivnosti kroz edukacije, sufinanciranja, implementacije projekata, izrade planova i strategija doprinosi ciljevima zaštite i očuvanja okoliša.

Više o aktivnostima na globalnoj razini  povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje možete saznati na linku u nastavku:

https://www.earthday.org/earth-day-2020/