22.04.2020

Uspješno proveden Natječaj LAG-a „Južna Istra“ za tip operacije 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ – odabir projekata

Dana 21. travnja 2020. godine, Upravni odbor Lokalne akcijske grupe „Južna Istra“ je na elektroničkoj sjednici donio Odluke o odabiru 32 projekta prijavljenih na natječaj za tip operacije 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Ovim se Odlukama nositeljima projekta dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 3.553.680,00 HRK.

Nositelji odabranih projekta su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti s sjedištem na području LAG-a „Južna Istra“ (općine Bale, Barban, Fažana, Kanfanar, Ližnjan, Marčana, Medulin, Svetvinčenat te gradovi Rovinj i Vodnjan), koji će putem pojedinačne potpore u iznosu od 111.052,50 HRK provesti projekte ulaganja u mehanizaciju za modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava, opremanja objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda te podizanja novih višegodišnjih nasada. Time će malim poljoprivrednicima biti omogućena veća konkurentnost u poslovanju, čime će se doprinijeti i ukupnom razvoju područja južne Istre. Ovo je i natječaj na kojem je pristigao najveći broj projektnih prijava, što znači da su poljoprivrednici prepoznali mogućnost financiranja svojih projekata putem LAG natječaja, osobito stoga što veći dio njih ima malu šansu ostvariti potporu na nacionalnim natječajima.

Donošenje Odluka o odabiru rezultat je uspješne provedbe Lokalne razvojne strategije LAG-a „Južna Istra“ za razdoblje 2014.-2020., te je službeno priveden kraju 4. natječaj LAG-a. Prethodno su dodijeljene bespovratne potpore za 18 projekata malih poljoprivrednika, za 5 projekata poljoprivrednika veće ekonomske veličine za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje vrijednosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava, te za 5 projekata jedinica lokalne samouprave za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Time je putem LAG natječaja sveukupno sufinancirano 60 projekata ukupne vrijednosti 6.500.000,00 HRK, čime je uspješno iskorišteno 95% financijskih sredstava alociranih LAG-u „Južna Istra“ za provedbu podmjere 19.2 putem Programa ruralnog razvoja RH.

U nadolazećem će razdoblju LAG „Južna Istra“ nastaviti s provedbom Lokalne razvojne strategije, i to putem raspisivanja natječaja za tip operacije 2.1.2., putem provedbe nacionalnog projekta suradnje „Domaće od malih nogu“ u suradnji s ostalim istarskim LAG-ovima, te putem pripreme međunarodnog projekta suradnje financiranog putem podmjere 19.3.

LAG „Južna Istra“ čestita svim nositeljima projekata, te im želi uspješnu provedbu projektnih aktivnosti.