Sretan vam 30. svibnja, Dan državnosti RH !

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se ponovno obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković rekao je u izjavi za HTV kako je sretan što se Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja i što je Hrvatski sabor na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na taj datum koji je, ocijenio je, bio pogrešno  promijenjen prije skoro 20 godina u vrijeme Račanove vlade.

Po njegovim riječima, taj dan, 25. lipnja, nikada nije saživio s hrvatskim narodom, a 30. svibnja je emocija, trenutak kada je prvi put konstituiran višestranački demokratski sabor koji je devedestih puno značio svima.

“Naša je intencija da sada, 30 godina uoči prvog konstituiranja sabora nakon prvih demokratskih izbora obnovimo ozračje, pozitivnu identifikaciju naroda sa simbolima države i ključnim datumima države”, istaknuo je.

SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI!