14.06.2020

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Medulin

12. lipnja 2020. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Medulin s početkom u 19 sati na placi u Medulinu. Općina Medulin svake godine u lipnju organizira bogat program raznih manifestacija, edukacija, radionica i druženja za mještane povodom obilježavanja Dana Općine Medulin.

Svečana sjednica započela je izvođenjem himne „Lijepa naša domovino“ i „Krasna zemljo, Istro mila“ u izvedbi solistice Lare Demarin u pratnji Luke Demarina na klaviru, a sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić koji je pozdravio sve prisutne te se osvrnuo na rad Općinskog vijeća Općine Medulin u proteklih godinu dana. Tom je prilikom predsjednik vijeća istaknuo kako je u proteklih godinu dana održano 9 sjednica te doneseno 147 Odluka. U nastavku izlaganja istaknuo je najvažnije donesene odluke te se osvrnuo na realizaciju proračuna u prethodnoj godini te projekciji 2020. godine. Naglasio je iznimnu suradnju s zamjenikom Župana koji obnaša dužnost Župana Istarske županije Fabriziom Radinom i inicijativom „Čist zrak duga ljubav“ u problematici rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić pozdravio je sve prisutne te se osvrnuo na rad Općine Medulin i njezinih službi u proteklim godinama. Tako je istaknuo najvažnije provedene projekte te projekte u provedbi od kojih ističemo: završeni projekt Arheološki park Vižula, Dječji vrtić Pomer, nadogradnja Osnovne škole dr. Mate Demarin te izgradnja školske sportske dvorane, izgradnju prometnica Vrčevan – Ližnjan, prometnice Puntica sa novim kružnim tokom ispred autokampa Medulin i uređenje ostalih naselja. Od projekata koji su u tijeku i koji se planiraju provesti ističemo projekt uređenja Parka povijesti Banjole, Dom umirovljenika te nastavak uređenja naselja i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, od kojih najvažnijim smatra onaj fekalne odvodnje koji će se raditi sa Općinom Ližnjan u vrijednosti od 300 milijuna kuna. Nadalje, načelnik je istaknuo napredak u polju zaštite okoliša od kojih je svakako najvažnija donesena Rezolucija o radu ŽCGO Kaštijun, Odluka o prestanku korištenja jednokratne plastike te projekt „Medulin ZA okoliš NE jednokratnoj plastici“. Kultura, djeca i mladi, socijala te sport također su područja na kojima je Općina Medulin u zadnjih godinu dana iznimno mnogo ulagala te povećala iznose u proračunu, osobito za sufinanciranje školskog pribora koji se povećao gotovo za duplo, a ove godine i po prvi puta prijavljen je projekt za mlade, koji je odobren za sufinanciranje te predstavlja najveći projekt za mlade koji se provodio u Općini Medulin od njezina osnutka. Na samom kraju načelnik je istaknuo 3 glavna cilja za naredno razdoblje: 1) realizacija Doma umirovljenika, 2) suradnja sa Savjetom mladih u polju edukacija, biciklističkih staza i Centra za mlade, 3) Intenzivnija suradnja s Mjesnim odborima u cilju realizacije programa i potreba. Načelnik Buić pozdravio je također i sve ravnatelje javnih ustanova i direktore općinskih komunalnih tvrtki čijim se zalaganjem i radom pridonosi kvaliteti života svih naših mještana i naših gostiju. I na kraju se zahvalio svima onima a poglavito stanovnicima Općine Medulin na podršci koju daju Općinskom vodstvu u realizaciji dosadašnjih i budućih projekata.

Saborski zastupnik Antun Kliman pozdravio je sve prisutne uzvanike na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Medulin te istaknuo da je Istarska Županija najrazvijenija regija u Republici Hrvatskoj, da u njoj žive vrijedni i radišni ljudi. Bude li ponovo u prilici sjediti u novom sazivu Hrvatskog Sabora, zalagati će se da Istarska županija ostane samostalna cjelina i regija, te da će dati sve od sebe da prvom prilikom Općina Medulin dobije status grada obzirom da po svemu što je večeras Načelnik Buić i budući Gradonačelnik iznio to i zaslužuje. Naglasio je da se u Općini Medulinu jako dobro osjeća, da se u Općini Medulin puno napravilo, te da će nastaviti podržavati rad i napredak Općine Medulin na čelu sa Načelnikom Buićem.

Uz domaćine predsjednika vijeća Marka Zlatića, načelnika Općine Medulin Gorana Buića, zamjenika načelnika Damira Demarina i zamjenika predsjednika vijeća Edija Čalića te vijećnika Općinskog vijeća Općine Medulin, na sjednici su prisustvovali dogradonačelnik Grada Pule Robert Cvek, gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, načelnik policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić, pomoćnik načelnika Policijske postaje Pula Danijel Kupčak, načelnik pomorske i aerodromske policije Damir Vitasović, zapovjednik Vojarne hrvatskih branitelja Istre Zoran Pervan, zapovjednik središta za bezposadne zrakopolove Zvonimir Mravunac, Županijski vijećnici Divna Radolović Rosanda i Dubravko Marković, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori, vijećnici turističkog vijeća Turističke zajednice Općine Medulin Bernobić Alen i Vjekoslav Ladavac, ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Aljoša Ukotić, ravanteljica OŠ Dr.Mate Demarin Emanuela Pinzan Chiavalon, ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Severka Verbanac, direktor Albaneža d.o.o. Edo Krajcar, direktor Buže d.o.o. Aleksandar Vojak, predsjednica Uprave Medulinske rivijere d.o.o. Maja Bizjak, članica uprave Medulinske rivijere d.o.o. Diana Kiršić Rosanda, Vlč.Hrvoje Okadar, predstavnik Istarske županije Josip Zidarić i predsjednik DVD-a Medulin Marin Mihovilović.

Uslijedila je dodjela priznanja i nagrada najboljim maslinarima i uljarima u 2020. godini u kategoriji TOP 10 koji se svake godine dodjeljuje na poznatoj manifestaciji Ulika, no obzirom na mjere vezane uz epidemiju koronavirusa ove godine nije održana. Nagrađeni maslinari su najbolje ocijenjeni na ovogodišnjem panelu kojeg je provela Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA Zadar. TOP 10 (počevši od br.10) su: Borislav Pedić (Zadar), Giuseppe Lupieri (Vodnjan), Stanko Celega (Pula), OPG Nela Popović (Poreč), OPG Ivan Teković (Pula), Stancija ST. Antonio (Vodnjan), Livio Cossara (Vodnjan), Nino Činć (Krasica)kao treće plasirani, Agroprodukt d.o.o. (Pula) vice šampion , Stancija St. Antonio (Vodnjan) ovogodišnji laureat i šampion manifestacije. Nagrade su uručili načelnik Općine Medulin Goran Buić, predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori te zamjenik predsjednika udruge „Ulika“ Željko Grgorinić,

Nakon dodjele nagrada i priznanja najboljim maslinarima temeljem Odluke Općinskog vijeća Općine Medulin o dodjeli nagrada i priznanja Općine Medulin u 2020. godini, koju je vijeće usvojilo na svojoj 31. sjednici održanoj dana 09. lipnja 2020. godine dodijeljeno je 7 svečanih povelje Općine Medulin, a nagrade su svečano uručili načelnik Goran Buić te predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić.

Svečana povelja Općine Medulin dodjeljuje se za izuzetan uspjeh u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture i zaštite okoliša, te ostalim oblastima ljudskog stvaralaštva, a ove godine nagradu su primili: Milena Perković, David Skoko, Ivan (Giovanni) Šebelja, Stanko Buić, Božidar Mezulić, Blaž Bugarin i Siniša Pavlović.

Milena Perković koja karijeru u Arena Hospitality Grupi gradi od 1986. godine, do umirovljenja ove godine, a kao članica medulinske Turističke zajednice, doprinijela je razvoju turističkog sektora na području Medulinske Riviere, a zahvala je upućena i za trud na uspostavi poslovnih odnosa između Arena Hospitality Groupa d.d., Općine Medulin i Turističke zajednice općine Medulin. U njezinom profesionalnom djelovanju nije izostala niti podrška radu lokalnoj zajednici, neprofitnim i humanitarnim udrugama i organizacijama.  U svim procesima koji su AHG doveli do današnje pozicije dinamične međunarodne hotelske grupacije, Istru u najturističkiju regiju, a koje su pratile promjene vlasništva, ali i veće društvene, državne i kulturne promjene, posljednje 33 godine ne bi bile moguće bez kontinuirane posvećenosti i stručnosti u svakodnevnom radu. Kroz svoj rad u poduzeću, ali i sudjelovanju u zajednici, pokazala je iznimnu ljudsku stranu koja je obilježila ove godine rada, suradnje. Bila je pouzdan mentor koji je rado prenosio svoje znanje te svojom politikom otvorenih vrata bila je podrška svima u kompaniji, ali i u zajednici, posebice u teškim privatnim situacijama djelatnika. 2019. godine dobitnica je Zlatne Koze za životno djelo koju joj je dodijelila Turistička zajednica Istarske Županije.

David Skoko rođen je u banjolskoj obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. Tijekom svog rada David Skoko  promicao je  ribarstvo, zdravu prehranu i gastronomiju Banjola i cijele Općine Medulin, a Svečana povelja Općine Medulin dodjeljuje mu se i za promociju naselja Banjole i Općine Medulin u brojnim nacionalnim i međunarodnim medijima na temu gastronomije i ribarstva, kroz vizionarski pristup tradicionalnom ugostiteljstvu i gastronomiji.

Ivan (Giovanni) Šebelja nekadašnji je član Mjesnog odbora Banjole, a danas kao i tijekom cijelog života iznimno je aktivan u društvenom radu, a osobito u očuvanju lokalne tradicionalne nematerijalne baštine naselja Banjole te tradicionalne manifestacije Banjolske krabulje.

Stanko Buić dugogodišnji je predsjednik i spiritus movens Kluba sportskog  ribolova na moru Puč Pomer, te je jedan od inicijatora uređenja sportske lučice, manifestacija  koje organizira  Klub osobito kroz Feštu od pedoči i sl. Osim  navedenog, Stanko Buić  bio je član mjesnog odbora Pomer, vijećnik Općinskog vijeća te član Odbora i komisija općinskog vijeća.

Božidar Mezulić obnašao je brojne dužnosti u vatrogastvu Istarske županije i Općine Medulin, od predsjednika  DVD Medulin, predsjednika vatrogasne zajednice Istarske županije pomoćnika županijskog zapovjednika vatrogasne zajednice Istarske županije, te je pridonio sigurnosti Općine Medulin  i unapređenju zaštite od požara. Osim navedenog, Božidar Mezulić bio je i član općinskog vijeća Općine Medulin.

Blaž Bugarin dugogodišnji je predsjednik udruge mladih Pješčane uvale Peškafondo, pokretač uređivanja igrališta u Pješčanoj uvali, sportskih natjecanja, animacije mladih za uključivanje u sportske aktivnosti i u  društveni život Pješčane uvale.

Siniša Pavlović osnivač je Hook and Cook Festivala, događaja koji na jednom mjestu spaja vrhunske riblje delicije u street food varijanti, craft pivo i probranu glazbu. Znatno je doprinio  promociji Medulina kao sportsko gastronomije destinacije  kroz inovativne turističke proizvode.

Nakon dodjele svečanih povelja Općine Medulin nastavilo se prigodno druženje svih sudionika na placi u Medulinu uz glazbeni program Lare i Luke Demarina.