18.06.2020

Poziv na radionicu “Europske građanske inicijative”

Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola projekt Grada Pule u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Europskom komisijom poziva Vas na online radionicu na temu „Europske građanske inicijative“ namijenjenu savjetima mladih s područja Istarske županije te ostalim zainteresiranima. Online radionica održat će se u srijedu, 24. lipnja 2020 godine s početkom u 14,00 sati.

Europska građanska inicijativa jedinstven je instrument koji vam omogućuje da od Europske komisije zatražite da predloži nove propise i tako sudjelujete u oblikovanju EU-a. Naime, od 1. siječnja 2020. godine počela se primjenjivati nova Uredba o europskoj građanskoj inicijativi, kojom je taj važni instrument participativne demokracije bitno izmijenjen. Oslanjajući se na pozitivan zamah proteklih nekoliko godina, Europska unija koristi ažuriranje europske građanske inicijative kako bi povećala informiranost građana i mogućnosti koje im taj instrument nudi: da osmišljavaju vlastite inicijative, angažiraju se u kreiranju politike i stvarno utječu na utvrđivanje političkog programa na razini EU-a.

 

Online radionica o Europskoj građanskoj inicijativi koju će održati stručnjaci Europske komisije (na engleskom jeziku), bit će prilika da savjeti mladih s područja Istarske Županije te svi oni kojima je participativna demokracija važna, saznaju više o ovoj važnoj temi. Savjeti mladih osnivaju se radi aktivnog uključivanja mladih u javni život gradova i općina, kako bi svojim djelovanjem i prijedlozima utjecali na donošenje odluka lokalne javne uprave, a koje su od interesa za mlade i razrješavanje problema mladih u lokalnoj sredini.

 

Praćenje online radionice je besplatno za sve sudionike, a prijava obvezna putem prijavnog obrasca, nakon koje će sudionici dobiti podatke za pristup predavanju za pristup predavanju na online platformi WebEx. Dodatne informacije o online radionici “Europska građanska inicijativa“ možete saznati u Pozivu i programu koji se nalazi u privitku.

 

Inače, Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola prilika je koju je Grad Pula, iskoristio kandidirajući projekt prema Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj na osnovu kojeg je 2014. godine osnovan informacijski ured na Giardinima 2, gdje zajedno s partnerima Istarskom županijom, Javnom ustanovom Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencijom za ruralni razvoj Istre, zajedničkim snagama i znanjem rade na promicanju europskih vrijednosti te pomažu približiti brojne teme vezane uz EU stanovnicima cijele Istarske županije. Naime, glavni cilj njegovog postojanja je učiniti informacije lako dostupnima za građane kako bi imali priliku izraziti i razmijeniti stajališta o svim područjima djelovanja EU-a, te podizati svijest građana o njihovim pravima i mogućnostima u Europskoj uniji. EDIC Pula-Pola također organizira obilježavanje važnih datuma,  predavanja i radionica vezanih za EU, te izdaje mjesečni dvojezični Euro Info Newsletter.