23.06.2020

Festival “2. Istrom smijeh” na pulskom Kaštelu i ovog ljeta

TAJKUNI, CABARET PREKO VEZE, BRODOLOMKE, RINGIŠPIL, POKOPAJ ME NJEŽNO, SAVRŠENI PARTNER…
I ovog ljeta pulska publika će moći uživati na Kaštelu uz niz HIT predstava na Festivalu “2. Istrom smijeh“. Smijeh je za sve ljude lijek i publika se baš ljeti voli dobro nasmijati i izbaciti iz sebe sve svoje probleme, kojih je ove godine još više, a ovaj festival je prava prilika za to. Politika organizatora je da je u izboru predstava najvažnija kvaliteta, tako su i za drugi festival odabrali raznolik program koji se sastoji od šest kazališnih hitova. 

Ulaznice za sve predstave su već u prodaji s limitiranim brojem sjedećih mjesta, a mogu se kupiti preko Ticketshopa, u svim Tisak medijama po Istri, Activi Travel u Puli, tur. agenciji Damir u Umagu, Contineu Pazin, te sat vremena prije predstave.

Prva predstava je na programu 6. srpnja u 21 sat, kada će publika na Kaštelu moći pogledati “Tajkune” glumačke družine Histrioni koja rijetko dolaze u naše krajeve.

Slijedi 12. srpnja u 21,30 sati predstava kazališta Kerempuh i teatra Moruzgva, Cabaret “Preko veze” u kojoj igraju poznata imena Mila Elegović, Jelena Miholjević, Petra Dugandžić i Mirela Videk Hranjec. 16. srpnja u 21,30 sati pulska će publika moći pogledati i predstavu “Brodolomke” teatra Moruzgva. 

Nakon male stanke, festival će se nastaviti 6. kolovoza u 21,30 sati novom HIT predstavom “Ringišpil” iz radionice teatra Kerekesh u kojoj glume sin i otac, Jan i Ljubomir Kerekeš. Već slijedeći dan reprizirati će se predstava, “Pokopaj me nježno”, od prošlogodišnjeg programa, koja je nasmijala publiku do suza. 

Za kraj je ostavljena nova uspješnica teatra Gavran “Savršeni partner”, u kojoj igraju Puljanka Lana Gojak Bajt, te Sven Jakir i Kristina Krepela.

 

PONEDJELJAK, 6. LIPANJ U 21 SAT, KAŠTEL, PREDSTAVA “TAJKUNI” – GLUMAČKA DRUŽINA HISTRIONI

 

TAJKUNI

Autor: Miro Gavran, Redatelj: Zoran Mužić

 

Igraju: Ana Marija Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić, Zlatko Ožbolt

 

Vrlo zanimljiva i aktualna tema histrionske nove predstave TAJKUNI, M. Gavrana komentira grabež i pohlepu, ismijava ljudske mane te kritički preispituje poduzetničke navike našeg doba. Ironija, satira, komični obrati i glumačka vještina jaka su kazališna oruđa kojima se Histrioni već desetljećima služe, a u slučaju ove nove komedije i zrelo kritiziraju  te zahtijevaju preuzimanje odgovornosti za poslovne poteze nastale u vremenu stvaranja poduzetničke klime u kojoj je čovjek čovjeku vuk na lovištu bez lovostaja.

 

Nespretni i slabi junaci ove histrionske komedije, zaokupljaju nas, nasmijavaju, ali i podučavaju kako naprijed ne možemo džepovima punim tuđeg novca te kako prava mudrost leži u pronalaženju vlastite mjere ali i solidarnosti s bližnjima…

 

NEDJELJA, 12. SRPANJ U 21,30 SATI, KAŠTEL, CABARET “PREKO VEZE” – TEATAR MORUZGVA I KAZALIŠTE KEREMPUH

 

CABARET “PREKO VEZE”

Redatelj i autor: Ivan Leo Lemo

 

Igraju Mila Elegović, Jelena Miholjević, Petra Dugandžić i Mirela Videk Hranjec

 

Kao što i sam naslov implicira, ova je predstava u formi cabareta, dakle svojevrsne apartne komedije koja izravno, oči u oči, ili stand up-ovskom šakom u trbuh, publici priča priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. To su fabule koje se pletu nitima “veza i vezica”. Vidjet ćemo je li “život preko veze” bezveze?

 

Naravno, društveno politička stvarnost je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede koje naši ženski likovi prolaze. Zapravo, na duhovit način opisujemo urnebesne živčane slomove koji su ove scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Također, ovaj cabaret će, na svoj način, obraditi i odnos Splita i Zagreba, dva najveća hrvatska grada u čijim se sličnostima i razlikama susreću Mediteran i Mitteleuropa.  Naime, jedna od junakinja je Splićanka u fotelji zagrebačke gradonačelnice. Važan aspekt ovog cabareta je i jezik. Splitski žargon (mapiran na zagrebačkim lokacijama), verbalna je glazba na kojoj će plesati emocije, stanja i raspoloženja naših junakinja. Kao i svaki punokrvni cabaret, i ovaj će biti koktel politike i erotike.

 

Naše scenske patnice predstavljaju se stand up monolozima tijekom kojih se odvijaju i dramske scene s ostalim glumicama iz predstave koje u tim scenama glume razne likove iz pojedinih priča. Njihove su priče tarantinovski bizarne i almodovarsovski melodramatične. Svaka priča, tj. monolog završava burlesque točkom.

 

ČETVRTAK, 16. SRPANJ U 21,30 SATI, KAŠTEL, BRODOLOMKE – TEATAR MORUZGVA

 

BRODOLOMKE

autorski projekt prema ideji i predlošku Ane Maras Harmander, redatelj: Krešimir Dolenčić

 

Igraju: Ecija Ojdanić, Sanja Milardović, Nataša Kopeč, Iva Jerković i Luka Petrušić

 

Hana, Beba, Dinka i Mateja četiri su posve različite žene, a svaka je na svoj način primorana suočiti se s istim problemom, alkoholom. Terapija plesom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik Željko povezat će te živote u statistički gotovo nemoguću kombinaciju. Dinamika njihovih odnosa otkriva osobne konflikte koji na posve neočekivan način svoja razrješenja pronalaze kroz podršku i suosjećanje. Terapijska izolacija predstavlja pusti otok na koji su nasukane putnice s različitih brodova, kruzera , gumenjaka, jedrilica ili teretnjaka. Iako ne pripadaju istoj floti, sudbine ovih brodolomki nose prepoznatljive, univerzalne probleme, jer alkohol kao svakodnevno sredstvo utjehe, samo je posljedica krize društva u kojemu je žena danas suočena s previše izazova, predrasuda i intimnih pitanja.

 

Četiri vrsne glumice i jedan glumac, kroz situacije pune gorkoga humora, glazbe i plesnih brojeva, publiku vode na putovanje od naizgled nespojivih krajnosti do priče o prihvaćanju, razumijevanju, prijateljstvu i oprostu. Dramaturška obrada improvizacija i promišljanja izvođača na temu iz predloška Ane Harmander Maras ovom materijalu daje jednu vrlo iskrenu nijansu, pa tako predstava progovara i o osobnim razmišljanjima te intimnim obračunima izvođača sa svijetom u kojemu svi živimo.

 

ČETVRTAK, 6. KOLOVOZ U 21,30 SATI, KAŠTEL, PREDSTAVA “RINGIŠPIL” – TEATAR KEREKESH

 

RINGIŠPIL

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

 

Igraju:

Ljubomir Kerekeš (otac Stanko)

Jan Kerekeš (sin Tonko)

 

Zašto dudu nije dobro predugo cuclati? Kako razgovarati s tetama u vrtiću pored popišanog kreveta? Kako pristupiti djevojci? Što napraviti kad popušiš prvi šamar? Kako od djeteta napraviti čovjeka? Sve odgovore dobiti ćete u dnevnom boravku skromnog stančića, gdje samohrani otac započinje trnovit put odgoja svog sinčića. Ovako velika odgovornost iziskuje s očeve strane veliku sposobnost kao i obavezu, ali osim velike ljubavi prema sinu, otac Stanko nažalost ne raspolaže impozantnim životnim iskustvom kao ni inteligentnom nadogradnjom. Sin Tonko je, s druge strane, isto tako nažalost, zarobljenik genetike koja sa razvojem sve više pokazuje svoju postojanost. Svaki period života ima svoje lice i naličje, tako da u odeđenim trenucima života polako uočavamo sličnost, pa čak i autentičnost ponavljanja istog. Ovo je priča o hrabrosti, odlučnosti i svijesti o životu u kojem se sve ponavlja, tj. vrti kao ringišpil.

 

PETAK, 7. KOLOVOZ U 21,30 SATI, KAŠTEL, PREDSTAVA “POKOPAJ ME NJEŽNO” – TEATAR KEREKESH

 

POKOPAJ ME NJEŽNO

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš

 

Igraju:

Jan Kerekeš

Ljubomir Kerekeš

Draško Zidar

Goran Koši

Matko Knešaurek

Mijo Pavelko

 

Ova komedija Kerekesh Teatra bavi se deficitarnim zanimanjem – grobarima. U selu Strahlinec, direktor Puh je otvorio vrata pogrebnog poduzeća i mrtvačnice “Pokopaj me nježno”. Uz njegovog, na sve načine ograničenog asistenta, Mišaka, na javni natječaj za posao grobara javili su se: bosanac rovokop Meho Puzić, albanac slastičar Izmet Haljimi, mekani fizioterapeut Robert Fotić i gluhonijemi Miljenko Pavelić. Pripreme za prvi sprovod mogu početi. Pokojnik je…dobrovoljac.

 

ČETVRTAK, 20. KOLOVOZ U 21 SAT, KAŠTEL, PREDSTAVA “SLUČAJNI PARTNER” – TEATAR GAVRAN

 

SAVRŠENI PARTNER

Autor: Miro Gavran, redateljica: Slađana Kilibarda

 

Igraju: Lana Gojak Bajt, Sven Jakir i Kristina Krepela

 

Mlada poslovna žena Tina nezadovoljna svojim dugogodišnjim partnerom javlja se na natječaj znanstvenice Barbare koja je konstruirala savršenog muškarca androida o kakvom sanja svaka žena. Kako izgleda odnos suvremene žene i “savršenog muškarca” otkrijte u novoj komediji Mire Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog kazališnog pisca u zemlji i inozemstvu. Sjajna glumačka ekipa i vrhunska režija – neobična predstava za kazališne sladokusce!