23.06.2020

Morski mikrosvjetovi Nacionalnog parka Brijuni

s veseljem Vas pozivamo na otvorenje izložbe fotografija Morski mikrosvjetovi Nacionalnog parka Brijuni te promociju knjige Vitezovi, balerine i nevidljivi skupine autora, o rakovima deseteronošcima brijunskog zaštićenog morskog područja koja će se održati u petak, 26. lipnja u 12:00 sati na Velikom Brijunu.

 

Brijunsko zaštićeno područje posebno je zbog toga što je okolno more brijunskog arhipelaga već desetljećima izvan čovjekovog utjecaja i eksploatacije te, kao takvo, vrlo pogodno za istraživanja. Nacionalni park Brijuni provodi razna faunistička istraživanja, uključujući i inventarizaciju morskih organizama, koja se provodi kontinuirano od 2015. godine u suradnji s morskim zoolozima  istraživačkih institucija iz Münchena, Pirana i Rovinja. Tijekom istraživačkih izleta otkriveno je da mnoge predivne i fascinantne vrste žive u zaštićenom morskom području i postalo je jasno da projekt nije samo prikupljanje informacija već otkrivanje ljepote mora i organizama koje žive u dubinama.

Tako je došlo do ideje o prezentaciji određenih „remek-djela“ prirode široj publici, a ponajviše posjetiteljima Nacionalnog parka.

Izložbom su predstavljene fotografije organizama koje su zoolozi snimili u moru, te neke od sićušnih vrsta snimljene pod mikroskopom.

 

Nakon otvorenja izložbe, u 13:00 sati slijedi predavanje dr. sc. Rolanda R. Melzera s minhenskog sveučilišta te promocija knjige koja će se održati u posjetiteljskom centru Kuća za brodice.

 

Brod iz Fažane polazi u 11:30 sati, a s Velikog Brijuna u 13:00 sati i 14:00 sati.