03.07.2020

Općini Bale najviša ocjena za transparentnost proračuna

Institut za javne financije Republike Hrvatske i ove je godine ponovno analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u državi te je danas, 1. srpnja 2020. godine, javnosti predstavio rezultate. Kao i prošle godine, Općina Bale-Comune di Valle je i ove godine potvrdila status odlikaša te dobila najvišu moguću ocjenu, što potvrđuje odgovorno upravljanje i potpunu transparentnost proračuna. 

Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada jedne lokalne samouprave, ali istovremeno i potvrda za cjelokupnu zajednicu. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Detaljna analiza istraživanja objavljena je na službenoj stranici Instituta za javne financije http://www.ijf.hr/transparentnost-2020/karta/ “