28.07.2020

Štićenici Doma za rehabilitaciju Pula posadili trideset sadnica hrasta crnike na Brijunima

U Brijunskom mediteranskom vrtu na Velikom Brijunu u utorak, 28. srpnja 2020. održana je akcija sadnje hrasta crnike, potaknuta inicijativom Udruge „Zelen“ iz Fažane u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni i Hrvatskim šumama. U akciju su se uključili štićenici Doma za rehabilitaciju Pula koji su uz pomoć djelatnika Javne ustanove Nacionalni park Brijuni zajednički posadili trideset sadnica hrasta crnike koje će generacijama proizvoditi kisik, stvarati hlad i ukrašavati Brijune. Akcija je osmišljena s ciljem aktivnog uključivanja osoba s posebnim potrebama u uređenje okoliša, a ujedno je i izvrsna ideja za razvijanje ekološke svijesti kod štićenika. Pored dana ispunjenog radom i druženjem,  putem ovakvih akcija u koje su izravno uključeni, štićenici će uvidjeti važnost zaštite prirode i okoliša.

Poklonili sadnice 

Dom za rehabilitaciju Pula i Udruga „Zelen” iz Fažane u suradnji s Hrvatskim šumama i Nacionalnim parkom Brijuni, omogućili su sadnju trideset sadnica hrasta crnike čime je obogaćen fond stabala Nacionalnog parka. Hrvatske šume za ovu su prigodu osigurale trideset stabljika hrasta crnike, česmine koja je zimzeleno stablo i raste do 20 metara visine tvoreći široku, gustu, okruglastu krošnju. Deblo može narasti i do promjera 200 centimetara, a na stapci se nalazi nekoliko žireva koji dozrijevaju u jesen. Životni je vijek crnike i do 1000 godina.

Zahvaljujući ravnateljici Doma za rehabilitaciju Pula, Katici Cvek i predsjednici Udruge „Zelen”, Liliani Vranjican koja je ujedno i asistentica u Domu za rehabilitaciju Pula, štićenici su proveli ispunjen dan i bili ekološki marljivi. Pomoć pri sadnji mladih stabljika štićenicima su pružili djelatnici NP Brijuni te im dali savjete o brizi za stabla, a ujedno ih upoznali sa značenjem koje drveće i šume imaju u očuvanju okoliša i klime. Asistentice su štićenicima pričale legende o hrvatskom hrastu i o tome kako su se nekada davno cijelim kontinentom prostirale divovske hrastove šume. Gostoljubivi domaćini Brijuna ugostili su štićenike doma i organizirali vožnju turističkim vlakom.

Sadnja za budućnost

Štićenici su dobili priliku saditi, povezati i zalijevati mladice, a ova će otporna mediteranska stabla desetljećima krasiti Brijune i upotpuniti Nacionalni park novim zelenilom i hladovinom.