14.08.2020

Apel Istarske županije i istarskih gradova

Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas apel predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Andreju Plenkovići i ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske g. Gordanu Grliću Radmanu, čiji sadržaj donosimo u nastavku:                       

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i poštovani ministre vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske,

ovim putem apeliramo na Vaše ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske da odmah uputi zahtjev Vladi Republike Italije da mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Republike Hrvatske provodi selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, odnosno županija, a ne zemlje u cjelini. Tražimo da se isti zahtjev uputi i Vladi Republike Slovenije koja je najavila stavljanje cijele Hrvatske na crvenu listu.     

Sigurni smo da i sami shvaćate da ovakav jednostran potez Republike Italije, kao i najave iz Republike Slovenije ozbiljno ugrožavaju turističku sezonu i to upravo u doba kad su dolasci turista najbrojniji, a velik udio gostiju čine upravo gosti iz Italije i Slovenije.

 Istra, kao i prijašnjih mjeseci, nastavlja zdravstvenu situaciju držati pod kontrolom i ostvaruje odlične turističke rezultate te ostvaruje najveći dio turističkog prometa u cijeloj Hrvatskoj. Rezultat je to velikog truda, odgovornosti i koncentracije svih stanovnika Istre. Naša je županija zdravstveno sigurna i turistički uspješna – apeliramo na Vas da omogućite da to tako i ostane!

O rezultatima ove turističke sezone ovisi i državni proračun koji je zbog krize uzrokovane koronavirusom već pretrpio ogroman udarac!

Zbog toga tražimo da u trenutku kada se epidemiološka slika Dalmacije znatno pogoršala, omogućite da Istra, kao sigurna destinacija, spasi ovogodišnje rezultate hrvatskog turizma, čime bi doprinijeli stabilizaciji državnog proračuna te egzistencijalnoj sigurnosti naših građana!

Situacija koja će nas dočekati najesen je u najmanju ruku neizvjesna, a sasvim sigurno neće biti niti laka, niti jednostavna. Zbog toga moramo zajedno učiniti sve kako bi izvukli maksimum iz ove turističke sezone!

 Nadamo se da nećete dopustiti da zbog onih koji ne poštuju mjere te zbog pasivnosti i izostanka reakcije odgovornih institucija propadne dio sezone, što će izravno ugroziti proračun i ekonomsku stabilnost cijele države te dovesti u pitanje egzistenciju naših građana!

U očekivanju Vaše brze reakcije,

          s poštovanjem,

 

 

Istarska županija                              Grad Pula-Pola                      Grad Buje-Buie

Zamjenik župana koji                           Gradonačelnik                        Gradonačelnik

obnaša dužnost župana                      Boris Miletić, v.r.                    Fabrizio Vižintin, v.r.

Fabrizio Radin, v.r.

 

 

    Grad Buzet                                          Grad Labin                           Grad Novigrad-Cittanova

Gradonačelnik                                        Gradonačelnik                                      Gradonačelnik Siniša Žulić, v.r.                Valter Glavičić, v.r.                              Anteo Milos, v.r.

                                                                   

 

 

    Grad  Pazin                            Grad Poreč – Parenzo                Grad Rovinj-Rovigno

   Gradonačelnik                                  Gradonačelnik                          Gradonačelnik

  Reanto Krulčić, v.r.                            Loris Peršurić, v.r.                    Marko Paliaga, v.r.

 

 

Grad Umag – Umago                        Grad Vodnjan – Dignano

      Gradonačelnik                        Gradonačelnik

      Vili Bassanese, v.r.               Klaudio Vitasović, v.r.