23.08.2020

Promocija knjige “Iz tajnog arhiva” idućeg četvrtka, 27. kolovoza, u vinkuranskom kamenolomu

Općina Medulin poziva sve zainteresirane mještane i posjetitelje na predstavljanje nove knjige autora Ivana Miškovića i Andreja Badera „Iz tajnog arhiva načelnika Službe bezbjednosti 1963. – 1971.“. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 27. kolovoza, u vinkuranskom kamenolomu Cave Romane, s početkom u 18 sati.

Program će voditi i moderirati Jelena Vitasović, a autori će svoju 2. zajedničku knjigu predstaviti uz načelnika Općine Medulin, Gorana Buića, kao izdavača ovog po mnogočemu posebnog izdanja. U programu će također sudjelovati Mattias Stojanović, David Orlović te Ratko Lorencin.

Radi se o knjizi koja na 600 stranica obrađuje političko i vojno djelovanje general-pukovnika Ivana Miškovića, u periodu od lipnja 1966. do svibnja 1971. godine, ekskluzivno i integralno predstavljajući dnevna ili tjedna Miškovićeva izvješća predsjedniku SFR Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Originalni dokumenti korišteni isključivo u internoj komunikaciji Mišković-Tito, vezani su uz djelovanje kontraobavještajne službe prema vojsci i građanima pod nadzorom tadašnje Službe državne bezbjednosti.

Knjiga „Iz tajnog arhiva“ nadovezuje se i kronološki na knjigu „General iz Premanture“, (2019.), u kojoj je obrađen period od 1905. i otvaranja Hrvatske čitaonice u Premanturi, tragičnog iseljavanja istarskih Hrvata tijekom talijanske uprave, Drugog svjetskog rata do uklanjanja Aleksandara Rankovića s političke scene 1966. godine.

I prvu i drugu knjigu o general-pukovniku Ivanu Miškoviću, danas stogodišnjaku i najstarijem Premanturcu autorski potpisuju sam Ivan Mišković i povjesničar Andrej Bader, ujedno i urednik obje knjige koje je izdala i u cijelosti financirala Općina Medulin.

Lokacija održavanja promocije – kamenolom u Vinkuranu – odabrana je imajući na umu trenutnu situaciju u želji da se događaj održi poštujući sve protu-epidemiološke mjere na snazi.

Upravo iz tog razloga, obavezna je prijava, odnosno najava dolaska i molimo sve zainteresirane posjetitelje da se jave u Općinu Medulin (telefonom na broj 385-657 ili e-mailom na adresu sonja@medulin.hr)

Kako događaj započinje u 18 sati, molimo posjetitelje da stignu do ulaza u vinkuranski kamenolom do 17.30 te sa sobom ponesu osobne iskaznice, a djelatnici Općine Medulin će ih od 17.30 na ulazu (kod rampe) evidentirati prema popisu i prethodnim najavama dolaska.

Općina Medulin organizirati će i autobusni prijevoz za mještane s područja općine, kao kružnu vožnju čiju ćemo satnicu najaviti idući tjedan.

Molimo posjetitelje da se i u ovoj prilici pridržavaju propisanih mjera Stožera CZ i Zavoda za javno zdravstvo RH (nošenje maskica i fizička distanca), zahvaljujemo svima na razumijevanju i veselimo se promociji i druženju!