25.08.2020

Vižula VIVIT – Vižula ŽIVI! Uživi se i ti!

U subotu 29. kolovoza 2020. godine, zeleni poluotok tisućljetne povijesti, Vižula u Medulinu oživjeti će u sklopu događaja pod nazivom „Vižula VIVIT – Vižula ŽIVI!“. Organizatori su udruga Mutila, partnerske udruge Sakramenski i Format, a pokrovitelj je Općina Medulin.

Zainteresirani će mještani i posjetitelji, a organizatori posebno pozivaju one najmlađe, moći u prvom licu iskusiti život kakvim su Rimljani na ovom mjestu živjeli prije 2 tisuće godina. U 17 sati naime, program započinje upravo na lokalitetu antičke rezidencijalne vile, kreativno-edukativnom radionicom za djecu, u kojoj će mališani moći oslikati mačeve i torbe. Uslijediti će, u 18 sati, na istom mjestu, predstavljanje gladijatorskih borbi i animacija za djecu uz gladijatore – članove pulske udruge Spectacvla Antiqva.

Od 19 sati, na malenom isturenom rtu, nadomak vile, a u podnožju ugostiteljskog objekta u sklopu Arheološkog parka Vižula, posjetitelji će moći uživati u sutonu kojim sunce uranja u more jednako kao i u vrijeme cara Konstantina i njegovog sina Krispa. Predah uz antičko piće i voće kojim su se gostili najslavniji stanovnici Vižule, biti će prilika i da se na veselje najmlađih zavrti rimski vrtuljak i djevojke isprobaju neku od klasičnih rimskih frizura koje će se izrađivati na licu mjesta.

Šetnja će potom male i velike odvesti do šumice na ulazu u Arheološki park, u kojoj je u 20 sati na rasporedu projekcija animiranog filma za djecu „Asterix: tajna čarobnog napitka“ (1h 26min). Kako bi na najbolji način uživali u filmu pod zvijezdama, organizatori pozivaju posjetitelje da sa sobom ponesu jastuke ili dekice.

„Vižula VIVIT – Vižula ŽIVI!“ mala je vremenska kapsula, prva ove vrste, kojom će u jedno poslijepodne posjetitelji krenuti na daleko putovanje kroz vrijeme, uroniti i uživjeti se u život starih Rimljana. Zahvaljujući entuzijastima, volonterima medulinskih udruga koji organiziraju ovaj događaj uz pokroviteljstvo i logističku podršku Općine Medulin, za posjetitelje je ulaz slobodan i svi sadržaji besplatni.

Događaj će se održati poštujući sve protu-epidemiološke mjere i preporuke Stožera CZ i HZJZ-a, a organizatori mole posjetitelje da ih se pridržavaju. U skladu s navedenim, obavezna je prijava dolaska, pa molimo posjetitelje da to učine najkasnije do petka 28.8.2020., putem e-maila na adresu lasal@pu.t-com.hr. Broj sudionika je ograničen. Broj polaznika radionica je 20 osoba, a broj osoba za film je 40 osoba.