31.08.2020

Medijska konferencija filma Galeb (67. Pula Film Festival)

Galeb je još jedan u nizu dokumentarnih filmova koji se, uz igrane, prikazuje u Areni. Ivan Živković Žika autor je filma o brodu koji je proslavio Jadran, a koji je trenutno na obnovi u Kraljevici. Riječ je poznatom Titovom Galebu.

Kako je ispričao Živković, redatelj i scenarist filma, ideju o tom filmu imao je iznenada preminuo novinar Denis Kuljiš pa snimanje filma koje je trebao biti prije dvije godine i prošle godine, još neko vrijeme nije bilo ostvareno. „Sve sam otkazao jer nisam htio raditi bez njega, no njegova supruga me nagovorila da ipak nastavim te sam tada brzo okupio ekipu i krenuo s radom“, ispričao je Živković.

Isplovili su iz Crne Gore, odakle je i Tito isplovio za London na sastanak s Winstonom Churchillom.

Film Galeb ne govori o Titovoj karijeri, pojasnio je Živković, već o njegovom velikom pothvatu plovidbe koja je trajala 479 dana, tijekom koje je obišao 18 zemalja i uplovio u 29 luka. Tijekom tih putovanja dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda. U taj savez ušle su mnoge zemlje svijeta među kojima i Indija te Egipat.

„Film Galeb trebao bi, uz podršku HAVC-a, putovima druga Tita, na festival u Indiju i Kairo“, najavio je Živković, a njegova će projekcija biti, ako uvjeti tada dozvole,  i na samom brodu Galeb koji će nakon obnove postati muzej s restoranom i hostelom.