04.09.2020

Medijska konferencija fima Berge Istra

Dugometražni dokumentarni film Berge Istra posljednji je predstavljeni film na konferenciji za medije ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala.

Riječ je o svojevremeno najvećem brodu na svijetu. Brod Berge Istra izgrađen je u pulskom Uljaniku, gdje je porinut 1972. Tri godine nakon porinuća, brod je misteriozno nestao u Tihom oceanu.

Autori dokumentarca su Dražen Majić i Zoran Angeleski, obojica inače istraživački novinari. Uz pomoć iznimnih kolega s HTV-a, na filmu su vrlo intenzivno radili. „Velika je to i jaka medijska kuća sa sjajnim arhivom i fantastičnim ljudima koji su surađivali s nama na filmu“, istaknuo je Majić. O temi ovoga filma prvi je put razgovarao s Angeleskim još prije 15 godina. „Odrastao sam u Puli, u blizini Uljanika u kojem je moj očuh radio i oduvijek me fascinirala ta serija brodova koji su se tamo gradili i ta je fascinacija ostala duboko usađena u meni“, ispričao je.

I Angeleski, odrastao u pulskom kvartu Veruda, također je bio usko vezan za Uljanik, ondje mu je radio i brat. „Čak sam i ja osamdesetih godina preko tadašnje omladinske udruge kratko radio u Uljaniku i fascinantno je iznutra vidjeti što se ondje događa, kako Uljanik živi iznutra“, rekao je.

S obzirom na specifičnost broda, ponajprije zbog njegove veličine, a potom i zbog nikad razjašnjenog potonuća, priča oko Berge Istre od početka je zadivljujuća, stoga Majić kaže da je prethodno bilo potrebno iscrpno istraživanje kako bi film bio snimljen.

Tijekom snimanja filma koji su autori na koncu podijelili u četiri cjeline, bilo je puno preokreta, novog arhivskog materijala kojeg su slučajno našli i naknadno koristili pa i njihovih međusobnih svađa.

Snimatelj Goran Legović rekao je da su snimali u Puli, Zagrebu, Norveškoj i na Tenerifima. Na terenu je, tijekom snimanja sugovornika, bilo dosta izmjena te je bilo potrebno naći balans između onoga što oni govore i ideje koje su autori imali kad su krenuli s radom, napomenuo je Legović te je naglasio da je u montaži sve to sklopljeno u dobru cjelinu.

Majić je istaknuo kako je najviše ponosan što su oni, mala tročlana ekipa, uspjeli iznijeti takav jedan film do kraja: „Tu se vidi snaga našeg tima. Odrađivali smo posao za desetoricu“.

Ne čudi ga velik interes pulske publike, s obzirom na povezanost grada i Uljanika te na tajni nestanak tog mega broda. Oko samog nestanka iznosila su se brojna nagađanja i teorije zavjere: „To je trebalo osvijetliti. Naime, iako mit o nečemu dobro zvuči, to je još uvijek laž. A ovaj film ipak donosi svojevrsni odgovor o razlogu potonuća broda“, rekao je Angeleski.

Glazba, koju potpisuje pulska grupa The Chweger, vrlo je bitan dio „Žao mi je da taj dragulj hrvatske rock glazbe nije prepoznat, jer stvaraju vrhunsku glazbu. Ona je digla ovaj film i dala mu jednu dozu melankolije“, istaknuo je Majić.

Film je već prikazan u Norveškoj, gdje su sve su tri projekcije bile rasprodane. „Berge Istra će se na godišnjicu potonuća prikazati na HTV-u u dva dijela, a najvjerojatnije će se istovremeno prikazati i na norveškoj te na španjolskoj nacionalnoj televiziji, što nam je jako bitno“, zaključio je Majić.

Angeleski je izrazio nadu da će ovaj film biti poticaj za neka daljnja istraživanja o toj temi.