07.09.2020

OPREZ! DJECA NA CESTI!

Danas, u ponedjeljak 07. rujna, počinje nova školska godina. To znači i da će se na prometnicama u velikom broju pojaviti djeca, kako ona veća tako i oni kojima će to biti prvi veliki susret sa stvarnošću korištenja prometnica u svakodnevnom životu. Pri tom su djeca najranjivija skupina i na njih treba obratiti posebnu pažnju.

Djeca su nižeg rasta pa ih vozači teže uočavaju a i njihovo je ponašanje u prometu, i zbog dobi i zbog nedostatka iskustva, nepredvidivo. Nužan je stoga dodatni oprez ostalih sudionika u prometu, posebno u blizini škola i na prometnicama koje vode prema njima.

Posebno treba obratiti pažnju na pridržavanje ograničenja brzine, zatim parkiranje na ili u blizini (manje od 5 m) od pješačkih prelaza, što je izuzetno opasan prekršaj. Još je opasnije kad to učine teretna ili kombi vozila, veliki SUV-ovi i slično jer tada u potpunosti zaklanjaju pogled na pješački prelaz i znatno povećavaju mogućnost prometne nesreće.

Još jedan od jako opasnih prekršaja je parkiranje na nogostupu, nešto što mnogi usprkos zabrani čine, jer time prisiljavaju pješake, u ovom slučaju djecu da nepotrebno izlaze na kolnik, a i smanjuju vidljivost i preglednost ostalim vozačima.

Djeci ne prijeti opasnost samo od drugih vozila, već i prilikom vožnje u vozilu. Obavezno je korištenje pojasa, bilo onog ugrađenog na stražnjim sjedalima ukoliko je dijete više od 135 cm, ili onog na posebnim sjedalicama (ili postoljima, za veću djecu) koje su pričvršćene za sjedala na propisan način ukoliko je dijete niže od 135 cm. Djeca viša od 150 cm smiju se voziti in a suvozačkom mjestu, naravno propisno vezana pojasom, iako je preporuka da se i njih prevozi na stražnjim sjedalima, ukoliko je moguće na srednjem sjedalu koje je statistički najsigurnije.

I ove će godine policijski službenici u područjima škola provoditi pojačani nadzor, no najveća odgovornost za sigurnost djece ipak ostaje na roditeljima i ostalim sudionicima u prometu.

Zato OPREZ! DJECA SU NA CESTI!

Poštujte njih i poštujte prometne znakove. Trenutak nepažnje može biti katastrofalan.

I