24.09.2020

Zaklada najavila obilježavanje Tjedna filantropije

Danas je u zgradi bivšeg Admiraliteta pored makete „Svjetionika u željezu“ održana press konferencija povodom obilježavanja Tjedna filantropije 2020., naime, 1. Listopad proglašen je Europskim danom filantropije i zakladništva.

Još je 2016. godine, Zaklada je u Svetim srcima u suradnji sa Arheološkim muzejom Istre organizirala vrlo uspješnu i posjećenu izložbu #filantropija…? . Temeljem te izložbe, a u suradnji sa povjesničarem Andrejom Baderom i Turističkom zajednicom Grada Pule izrađen je Turistički itinerer pulskih filantropa. Upravo se na temelju Turističkog itinerera pulskih filantropa osmislio „Lov na filantropsko blago Pule“ s ciljem da se što jednostavnije i zabavnije djeci približi filantropija, ali i povijest ovoga grada.

 

Prošlogodišnji „Lov na filantropsko blago Pule“ izuzetno je bio dobro prihvaćen od strane djece i nastavnika sa željom da postane tradicionalni. Djeca kroz interaktivnu igru i zabavu uče o kulturnoj povijesnoj baštini Pule ali i o filantropiji i dobročinstvu.

Upravo u četvrtak, 1.10. na Dan filantropije održati će se još jedan „Lov na filantropsko blago Pule“. Ove godine sudjeluju ekipe osnovnih škola; Centar, Kaštanjer, Monte Zaro, Veli Vrh i Škola za odgoj i obrazovanje Pula. Učenici će obilaziti „filantropske točke“ po užem centru grada na kojima ih dočekuju pulski filantropi – glumci Teatra Naranča. Oni će učenicima prezentirati važne crtice o pulskoj filantropiji i filantropima, njihovoj važnosti te kako su tisućljetni filantropi Pule obogatili našu zajednicu svojim doprinosom, djeca će morati odgovarati na postavljene zagonetke, pronaći novčiće i puzzlu, od skupljenih puzzli na zadnjoj točci moraju sastaviti riječ. Pobjednička ekipa, odnosno ekipa koja prva pogodi skrivenu poruku dobiva i simboličnu nagradu te će moći odlučiti kome će donirati sve prikupljene novčiće. Polazna točka ovogodišnjeg Lova na filantropsko blago biti će Forum, u 9:00 sati, gdje će postavljen jedan manji dio izložbe #filantropija…?, stoga pozivamo sve zainteresirane da prođu do Foruma, u četvrtak, 1.10. i prisjete se pulskih filantropa.  

Jedna od točaka itinerera pulskih filantropa je i „Svjetionik u željezu“ stoga je povjesničar Andrej Bader najavio kako Zaklada u suradnji sa Gradom Pula pokreće projekt postavljanja takvog svjetionika na pulskoj Rivi, kao sastavne točke koja će se moći posjetiti, kupiti čavao i zakucati, kao što je to bilo 1916. Tom je prilikom Bader, otkrio i pokazao malu maketu svjetionika u željezu, posuđenu od g. Sergia Gobba, vlasnika muzeja Gallerion u Novigradu, jednu od tri originala koja postoje u svijetu. Ta se mala maketa željeznog svjetionika davala donatorima kao poklon. O cijeloj ovoj inicijativi i detaljima više će se objelodaniti u narednim mjesecima. 

Filantropija je i tema nove Virtualne škole društvenih inovacija sa željom da se cijela filantropska priča Pule razvije i stavi u funkciju društva danas, te su do 30.9. otvorene prijave za sudjelovanje. Cilj je virtualne škole doprinijeti rješavanju problema u društvu razvojem novih društvenih inovacija na području Istarske županije. Dakle ovogodišnju temu „Lokalna filantropija – mogućnost za inovativnost i zapošljavanje“ razraditi će polaznici škole koji će u timovima raditi na razradi ideje i oblikovanju poslovnog modela budućeg društvenog poduzeća. Sve ideje biti će prezentirane 16.10. a komisija će odabrati onu najbolju koju će Zaklada realizirati. Mogućnost i potencijal koji Pula kao grad ima u svojoj filantropskoj priči prevazilazi one osnovne društveno odgovorne i dobročiniteljske pojmove. Taj veliki kulturno turističko društveni potencijal, koji se može staviti u funkciju ne samo prikupljanja sredstava i osvještavanja o važnosti dobročinstva i solidarnosti, već kroz svoju filantropsku priču, stvara temelj u budućim generacijama za društveno odgovornim ponašanjem i življenjem.

 

Ovogodišnji „Lov na filantropsko blago Pule“ održava se u suradnji i uz financijsku podršku Informacijskog centra Europe Direct Pula – Pola te mnogih drugih malih filantropa kojima je Zaklada neizmjerno zahvalna!

 

Više informacija: www.civilnodrustvo-istra.hr, zaklada@civilnodrustvo-istra.hr  helga.moze@civilnodrustvo-istra.hr

Helga Može, upraviteljica Zaklade 098421468