24.09.2020

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Puli i uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je program koji će se održati u subotu, 26. rujna 2020. godine na pulskoj tržnici od 10 do 13 sati. Na konferenciji su se predstavnicima medija obratili Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule, Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o. i Robert Cvek, dogradonačelnik Grada Pule.

Osvrt na ovogodišnju sezonu u uvodnom dijelu dala je direktorica TZG Pule Cinkopan Korotaj: „S obzirom da smo veliki grad s malo kampova i kuća za odmor, a to su kapaciteti koji su ove sezone bili najatraktivniji gostima zbog epidemiološke situacije, mislim da možemo biti zadovoljni s postignutim za ovu turističku sezonu – ovogodišnji rezultat je 42% noćenja naspram prošle godine i to od 1. siječnja do 31. kolovoza.“ I dodala detalje o programu koji nas očekuje u subotu: „Svjetski dan turizma obilježavamo tako što ćemo nastaviti uspješnu suradnju s Tržnicom te ovom prigodom uručiti certifikate našim poljoprivrednicima uzkratki glazbeni program, nastup Serđa Valića i njegove kumpanije.“ Cinkopan Korotaj je istaknula važnost promocije te nastavak razvijanja suradnje između poljoprivrede i turizma kako bi gosti dobili domaće proizvode na svoje stolove.

Ovogodišnji program koji će se održati uoči Svjetskog dana turizma (27. rujan), a ove se godine održava pod geslom: “Tourism And Rural Development/ Turizam i ruralni razvoj”, u Puli je organiziran u suradnji Turističke zajednice grada Pule, Tržnice d.o.o. te uz potporu Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije. Prigodan program počet će u 10 sati, a samo uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka počinje u 12 sati.

Ovo je deveto certificiranje proizvođača u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula. Certificiranje dodatno potvrđuje kupcima i posjetiteljima pulskih tržnica da doista ono što se jučer pobralo i proizvelo na njivama i gospodarstvima u okolici Pule i šire, danas možemo kupiti na pulskoj tržnici. U akciju je uključeno ukupno 16 hrvatskih gradova s više od 600 obiteljskih gospodarstava na području Hrvatske. Ove godine certificirate je dobilo ukupno 21 proizvođač, a oni su: Kristijan Božić-Pomer – OPG BOŽIĆ, Robert Peruško – Banjole – OPG PERUŠKO, Loredana Mirković – Pula – OPG MIRKOVIĆ,  Ornela Jurcan – Vintijan – OPG JURCAN,  Erman Vorkapić  Manuela – Pula – OPG ERMAN, Borika Petrović – Pula – OPG PETROVIĆ,  Drenjina Juras – Šišan – OPG JURAS, Snježana i Lučano Šikić – Pula – OPG ŠIKIĆ,  Bruno Dobrović – Pula – OPG DOBROVIĆ,  Violeta Smailagić – Pula – OPG VIOLETA SMAILAGIĆ,  Ana Juričić – Pazin – OPG JURIČIĆ, Tanja Mališević – Jadreški – OPG TANJA MALIŠEVIĆ, Mirković Capar Ksenija – Valmade – OPG MIRKOVIĆ CAPAR, Stancija Kumparička-Cukuni i vlasnik Aleš Winkler – STANCIJA KUMPARIČKA d.o.o.,  Laganis Tarcizio – Kaldir – OPG LAGANIS TARCIZIO, Ivan Košara iz Pule i OPG KOŠARA,  Sandi Zohil – Pomer – OPG ZOHIL,  Zlata Laginja – Ližnjan – OPG LAGINJA,  P.O. Agro Pin-Pula – P. OBRT AGRO PIN Petra Jurkovića,  Sandi Vidulin – Pula – OPG VIDULIN i  P.O.Vidulin 2-Pula – P.OBRT VIDULIN 2, vlasnika Darka Vidulina.

Tijekom ove godine Tržnica d.o.o. je nastojala da na sve moguće načine bude uz svoje sugrađane, i stanovnike Istre koji teže nabavci namirnica u Puli, te da povezivanje proizvođača s konačnim potrošačima bude uvijek moguće i svima dostupno.

„Uz razne prilagodbe, od prodaje iz drvenih kučica, s posebnom regulacijom ulaska i izlaska na zelenu i zatvorenu tržnicu, postavljenih barijera oko zelene tržnice i ograda između kupaca i prodavača, pulske su tržnice uspjele poslovati gotovo neprekidno i u najrestriktivnijim uvjetima. Jedan od zadataka koji uspješno rješavamo je da pristup svježim i domaćim proizvodima bude svima moguć u sigurnim uvjetima,“ naglasio je direktor Perc.

Povezanost turizma i poljoprivrede neminovno je te se obje gospodarske grane izuzetno dobro spajaju i povezuju na području Istre. Valjalo bi dodatno poticati tu suradnju ne bi li naši gosti, kao i domaće stanovnoštvo, uvidjelo brojne prednosti konzumacije domaćih, autohtonih proizvoda. Ova veza donosi na stolove, ali i u turizam, onu jednu notu i vrijednost više.

Upravo se na ovu temu suradnje, rezultate i uspješnost sezone osvrnuo dogradonačelnik Robert Cvek: „U ovim okolnostima su se Istra i Pula pokazali ponovno kao prvaci turizma u Hrvatskoj, a to je rezulatat sinergije rada svih turističkih djelatnika, iznajmljivača, hotelijera, institucija i naravno svih lokalnih proizvođača, kao što je na ovoj konferenciji tema – svih lokalnih poljoprivrednika i proizvođača hrane.“ Naglasio je kako je gastronomija vrlo važna gospodarska grana koja je na svoj način izbrendirala destinaciju i regiju te je tako Istra i na gastronomskoj mapi svijeta postala prepoznatljiva.

Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna prigodnim manifestacijama u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. usvojen njen Statut.