02.11.2020

8. Brazilski dani u Puli: Brazil i Hrvatska kroz riječi i slike

Ovogodišnji Brazilski dani u Puli, možemo reći pandemijski, održat će se od 4. do 6. studenog većinom kroz digitalne, odnosno online oblike komuniciranja koji nam omogućavaju da ostanemo relativno bliski i povezani, unatoč nepovoljnoj zdravstvenoj situaciji.

Ovaj, već tradicionalni kulturni događaj donosi Puli, Istri i Hrvatskoj uvijek nove zanimljive informacije o Brazilu, djelujući kao stalna poveznica između dvaju zemalja i kultura.

Tematika ovih Dana je raznolika, budući da će publika biti u prilici saznati više o zagrijanoj i angažiranoj spisateljskoj sceni hrvatske zajednice u Brazilu kroz predstavljanje glavnih knjižnih i inih izdanja te natječaja i ostalih ideja koje pisanu hrvatsku pisanu riječ uklapaju u brazilsko govorno područje. Pritom će se predstaviti i povijest te budućnost prevođenja brazilske književnosti i portugalskog jezika koje se intenzivnije razvija zahvaljujući angažiranim prevoditeljima i prevoditeljicama, ali i izdavačkim kućama.

 Osim toga, predstavljamo i prvu izložbu o Silviju Pletikosu, o skoro pa zaboravljenom Istrijanu, preminulom prošle godine, koji je ostavilo velik trag na brazilskoj umjetničkoj sceni, poglavito u saveznoj državi Santa Catarina, koja u mnogočemu duguje razvoj svoje likovne umjetnosti ovom “slikaru riba” koji se tamo iselio 1960-ih.

I dakako, u sklopu migracijskih tema, integralnog dijela Brazilskih dana, govorit ćemo o životu i prilagođavanju brazilskih useljenika koji su došli u Hrvatsku potražiti nove prilike i mogućnosti rasta i razvoja. Tako ćemo razgovarati s tri Brazilke čije će različite životne priče omogućiti bolju percepciju želja i potreba koje imigranti imaju u zemlji koji su odlučili nazvati svojim domom.

Svi online programi moći će se pratiti na YouTube kanalu Knjižnice (https://www.youtube.com/channel/UCvj5sHDW0SuBJsVpTzrH5wA). Izložba o Silviju Pletikosu nakon predstavljanja u Središnjoj knjižnici bit će predstavljena u Knjižnici Vodnjan, a nakon toga i na internetskoj stranici Virtualne zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Pula (http://vizz.gkc-pula.hr/hr/).

Osme Brazilske dane u Puli organizira Gradska knjižnica i čitaonica Pula u suradnji s dr. sc. Milanom Puhom i Hrvatskom maticom iseljenika – Podružnica Pula, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

PROGRAM:

Srijeda, 4. studenog

  • YouTube / razgovor Što nas čeka u Brazilu? Budućnost prevođenja brazilske književnosti i portugalskog jezika s prevoditeljicom Unom Krizmanić-Ožegović i urednikom Hrvojem Kovačevićem
  • YouTube / razgovor Čitamo Brazil – Pregled prevedene brazilske književnosti s književnom prevoditeljicom Tanjom Tarbuk

Četvrtak, 5. studenog

  • Zoom, YouTube, 18 sati / okrugli stol Hrvatska kao zemlja imigracije  – iskustva triju brazilskih useljenica s Kelly Miyashiro Franulić, Marciom Strabelli i Lucianom Blečić
  • YouTube / predstavljenje Pišem ti pišem: novosti spisateljske scene hrvatske zajednice u Brazilu s prof. Milanom Puhom

Petak, 6. studenog

  • Središnje knjižnica / izložba Istarski „slikar riba“ u Brazilu: Život i djelo Silvija Pletikosa