05.11.2020

Završena akcija uklanjanja neeksplodiranih sredstava iz Drugog svjetskog rata pronađenih na Vallelungi

O završetku akcije uklanjanja pronađenih zaostalih neeksplodiranih sredstava iz Drugog svjetskog rata na području pulske Vallelunge izvijestili su danas, 4. studenoga 2020. godine  na konferenciji za novinare prigodno održanoj na Vallelungi gradonačelnik Pule Boris Miletić, ravnatelj Lučke uprave Dalibor Brnos te voditelj protueksplozijske službe MUP-a Marijan Nikolaus.

Čišćenje terena Vallelunge sa sjeverne strane Pulskog zaljeva od zaostalih pronađenih sredstava okončano je u utorak, 3. studenoga 2020. godine te je već danas, 4. studenoga započelo njihovo uništavanje na poligonu na Marleri.

„Čim su otkrivene eksplozivne naprave, svjesni da to može predstavljati opasnost za zdravlje naših građana, odmah smo pokrenuli inicijativu da se ovaj prostor zaštiti i ogradi kako ne bi bilo slobodnog pristupa i da ne bi došlo do eventualnih neželjenih posljedica. Nakon toga pokrenuli smo postupak uklanjanja pronađenih sredstava i ovim se putem želim zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu obrane bez kojih samostalno ovo ne bismo mogli učiniti“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić te podsjetio kako je država bivše vojno područje proglasila besperspektivnim i predala Lučkoj upravi Pula na upravljanje, a koja je u čitavom procesu pružila logističku potporu.

„Za čitavo ovo područje imamo razvojne planove koji će sigurno u budućnosti značiti veliki gospodarski rast i razvoj“, zaključio je Miletić.

Nakon što je Lučka uprava Pula od države u travnju 2018. godine dobila na upravljanje područje Vallelunge zbog izgradnje putničkog terminala, otkrivene su eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata. I od tada je bivša vojna zona zatvorena za posjetitelje.

Prva faza uklanjanja pronađenih zaostalih neeksplodiranih sredstava okončana je u veljači 2020., a uključivala je čišćenje drveća i niskoga raslinja. Situacija s pandemijom COVID-19 usporila je i prolongirala nastavak radova te je krajem lipnja 2020. dovršena druga faza sanacije terena koja je obuhvatila zbrinjavanje pronađenih sredstava i pripremu trase za dolazak oklopljenog bagera u suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite, Oružanim snagama Republike Hrvatske, Protueksplozijskom službom te Policijskom upravom istarskom. U rujnu ove godine započela je treća i završna faza uklanjanja neeksplodiranih naprava. Radovi su trebali biti okončani tijekom rujna, ali pronađena su sredstva i na dijelovima terena gdje se nisu očekivala.

 

Voditelj protueksplozijske službe MUP-a Marijan Nikolaus rekao je kako su tijekom  akcije pregledali 10 tisuća četvornih metara na Vallelungi te je uklonjeno više od 8 tisuća metara kubnih različitog građevinskog materijala među kojima i ispod kojih je bilo oko 60 tona eksplozivnih sredstava u kojima je bilo 5 tona eksploziva, od ručnih bombi do topničkih projektila.

Uništavanje pronađenih naprava na Marleri trajat će dva tjedna tijekom kojih će se čuti dvije eksplozije dnevno u razmaku od sat do dva. Uništavanje se odvija u strogo kontroliranim uvjetima i nema opasnosti za građane, a po dovršetku čitave akcije područje će ponovno biti otvoreno za građane.

Govoreći o planovima za budućnost ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos rekao je kako će se na tom području izgraditi putnički terminal za pomorski promet koji bi primao i najveće brodove do 400 metara.

„Ono što nas očekuje je ishodovanje lokacijske dozvole i razgovor s potencijalnim investitorima. Projekt će imati značajne gospodarske efekte ne samo za grad Pulu, nego i za cijelu Istarsku županiju“, zaključio je Brnos.