Ferucio Lazarić gost radionice “Mi smo tu”

     U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u Puli, u četvrtak 26.11.2020., održana je radionica “Mi smo tu” u kojoj je ovoga puta gostovao Ferucio Lazarić, slijepi planinar koji se u nedjelju, 22.11.2020. vratio sa svog hvalevrijednog planinarskog pohoda Vijom Adriaticom, dugom 1100 km.

     Prijem u njegovu čast organizirala je Udruga slijepih Istarske županije zajedno sa Sportskom udrugom slijepih “Učka” i Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije. Predsjednik Udruge, ujedno i predsjednik Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije, Zlatko Kuftić, tom je prigodom istaknuo kako je Ferucio mnogo učinio za promociju slijepih osoba te dao veliki doprinos razvoju Kluba.

Čestitke je Feruciu uputio i predsjednik “Učke”, Milan Rojnić zahvalivši mu također na promociji slijepih osoba i njihovih sposobnosti.

     Lazarić je pak istaknuo kako je za njega prelazak Vije Adriatice, nakon dva mukotrpna mjeseca hodanja i planinarenja, uistinu bilo jedno prekrasno iskustvo. Niti u jednom trenutku, bez obzira na sve poteškoće,dodao je, nisam mislio odustati, jednostavno sam uživao u svakom koraku i upoznavanju novih krajeva.

     Na ovom planinarsko putu, kojeg je započeo u Prevlaci, a završio na Rtu Kamenjak, Ferucio je izgubio 12 kilograma. Otkrio je, kaže, kako napor godi ljudskom tijelu i koristi zdravlju te se sada, po povratku, osjeća lepršavo i zadovoljno.

     Inače, planinarski stazu Viju Adriaticu koja je u funkciji 2 godine, do sada je prošlo desetak planinara, a Ferucio je prva slijepa osoba koja je uspjela stazu uspješno proći u 54 dana te se na taj način pridružio videćim planinarima. Ferucio je pritom napomenuo kako se on bez pratnje ne bi mogao baviti planinarenjem te je stoga zahvalio svima onima koji su mu pomogli da uspješno privede kraju ovaj vrijedan sportski uspjeh, a među kojima i njegov prijatelj planinar, Sergio Ostojić na čiju su  inicijativu i krenuli u ovu avanturu.

      U ime Udruge slijepih, Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije i Sportske udruge slijepih “Učka”, Kuftić je Feruciu uručio i prigodnu plaketu za njegov hvalevrijedan pothvat.