04.12.2020

Operacija Pašareta

U petak, 11. prosinca u 20 sati na rasporedu je predstava OPERACIJA PAŠARETA autora Branka Lučića,  u režiji Jasminka Balenovića. Igraju: Nika Ivančić, Teo Tiani, Lino Brozić, Lara Živolić, Luka Juričić, Luka Mihovilović.

Riječ redatelj:

Jasminko BALENOVIĆ

USPJEŠNI NEUSPJEH OPERACIJE PAŠARETA

Već dugo istražujem mogućnosti kako bih u svojemu kazališnom izričaju, a to je prije svega režiranje komedija, pronašao temu, priču ili kazališni komad koji se zbiva u Drugom svjetskom ratu. To razdoblje obremenjeno “vječnom” pomirbom našega prostora, duha i vremena, činilo mi se “pravom komediografskom temom” koja, kao i svaka dobra komedija, u sebi “pomiruje” i zrcali naše (sukobljene) sudbine, osjećaje, želje, ambicije i nadasve ideale… Naravno, sve zajedno uprizoreno u malim, običnim, jednostavnim životima (likovima, karakterima, sudbinama) koji, u prostorno-vremenskim koordinatama Drugoga svjetskog rata, žive velike “revolucionarne” ideje i ideale, a posljedično su žrtve koje donosi svaki rat.

Sasvim spontano, vozeći se u kombiju na gostovanje s predstavom Furbaćona 2, zafrkavali smo se na temu budućih projekata, seljakajući naše likove i projicirajući njihove sudbine u različite vremenske epohe, tema o “ustašama i partizanima” bila nam je najzabavnija. U tom sam trenutku osjetio potencijal kreacije nove predstave. Kad sam prenio atmosferu i ideje Branku Lučiću on se odmah operativno uključio…, i nastala je ova komedija. Kao i mnoge druge komedije Operacija Pašareta inspirirana je stvarnim događajima i osobama čije se legende još prepričavaju na Lindaru.

To u biti i jest ideja ove predstave o malim, običnim i jednostavnim ljudima – njihovim malim ljudskim, univerzalnim situacijama i zgodama, njihovim veselim životnim putovima unutar bremenitih vremena upogonjenih “velikim temama” – koji se sami od sebe nameću i nadmeću nad naše sudbine. Baš kao što i mi danas, u ovim “projektnim” vremenima hodimo kroz život čuvajući pravo na svoje živote odmaknute (na pristojnu i podnošljivu udaljenost) od nametanja i nadmetanja “velikih tema”…

Operacija Pašareta odvija se, nikako ne na sramotu, već na čast i ponos jednoga malog mjesta iz središnje Istre, velikog srcem i duhom, koje je u vihoru Drugog svjetskog rata bilo mali, ali neosporno važan kotačić u stvaranju društva u kojem danas živimo. Poznavajući njihovu iskrenu skromnost, nije nam nerazumljivo što svoje bitke i doprinose nisu isticali i veličali, jer to je za njih bila najnormalnija stvar (staro-normalno). No predani povjesničari nisu ih zaobišli, njihova borba i doprinos ovjekovječeni su – poput u seriji ‘Allo ‘Allo! (u kojoj su, iz samorazumljivih razloga zaštite i skromnosti živih, osobe i mjesto radnje promijenjeni) – na neizmjerni ponos svih Lindaraca koji o tome nerado pričaju…

U malom istarskom mjestu, u još manjoj oštariji događaju se velike stvari. Stvari se dovode do napregnuća i nabreknuća – mlada oštarica Pjerina, pred kojom je svjetla budućnost, polako preuzima upravljanje oštarijom od oca koji je rastrzan obavezama i situacijama u kojima mora poslovati – “jer gost je uvijek u pravu”. Tu je još i mladi partizan, dvostruka prijetnja sprijeda i straga. Pjero kao pravi profesionalac pokušava zadovoljiti sve goste i svima udovoljiti. No ratni vihor, potpomognut zaljubljivošću okupatora uvuče ga u srce Operacije Pašareta, što velikim poduhvatima nesklonog oštara Pjera dovodi do granice; danas bismo rekli, “pucanja”.

Tračak nade i izlaz vidi se u novom i svježem pristupu kojeg nose mlađe generacije. Oštarica Pjerina, koja će pomiriti nepomirljivo, dati a ne dati, nepopustljivo popustiti, nošena idejom odanosti, čuvanja tradicije i identiteta provesti Operaciju Pašareta na svoj način do kraja. Pjerinina bitka je bitka očuvanja prostora i pružanja raznih otpora raznim osvajačima. Pritisak okupatora raste, a njezina ljepota i šarm oslabljuje im bistrinu uma, te okupatori upadaju u stupicu koju im je namjestila. Pojava, u liku i djelu, zapadne saveznice cijeloj operaciji daje nove ljudske dimenzije i ubrzava rasplet događaja prema “neslućenom” hepiendu, otvarajući nove perspektive.

Operacija Pašareta uspješno je završila neuspjehom, još jednom potvrđujući kako je za dobar neuspjeh uvijek potrebno više glava i velikih ideja, premda sve nije onako kako (vam) se čini.

Trajanje:  90 minuta.