17.12.2020

Kontinuitet poslovanja i sigurnost zaposlenika obilježili poslovanje u 2020. godini

Kako su se suočili s izazovima dobitnici Zlatne kune HGK – ŽK Pula

 U skladu s dugodišnjom tradicijom HGK – Županijska komora Pula dodijelila je plakete Zlatna kuna istarskim tvrtkama koje su, na temelju poslovnih i financijskih pokazatelja, iskazale najbolje poslovne rezultate u prethodnoj, 2019. poslovnoj godini. 

Porečka Plava Laguna dobitnik je Zlatne kune u kategoriji velikih trgovačkih društava, a Carel Adriatic d.o.o. iz Labina najuspješniji je u kategoriji srednjih trgovačkih društava. Najuspješnije malo trgovačko društvo je E. C. S. d.o.o. iz Buja.

Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić uime Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula, koje zbog epidemiološke situacije nije bilo u mogućnosti organizirati svečanost dodjele, ističe zahvalnost dobitnicima i svima drugim tvrtkama koje ulažu napore u svakodnevnom poslovanju.

Plava Laguna i Carel Adriatic drugu godinu zaredom dobitnici su Zlatne kune. Uz održavanje kontinuiteta stabilnosti i uspješnosti, u današnjim neizvjesnim i promjenjivim uvjetima poslovanja, ovakvo priznanje poticaj je svima gospodarstvenicima koji dijele krizne uvjete poslovanja.

Dobitnici priznanja komentiraju svoje poslovne uspjehe u 2019. te kako se suočavanje s novim uvjetima, promjenama i izazovima odrazilo na rezultate poslovanja u 2020.

 Plava Laguna d. d.

 Za Plavu Lagunu poslovna 2019. godina mjerena fizičkim pokazateljima popunjenja, te operativnom zaradom pozicionirana je na razini rekordne 2018. godine. U hotelima i apartmanima podignuta je ljestvica popunjenja, a većim dijelom je to učinak značajnijih investicijskih projekata, posebice Park Resorta.

Izazovi prouzročeni pandemijom neminovno su zahtijevali adekvatnu prilagodbu i brzu reakciju s ciljem zadržavanja financijske stabilnosti, zadržavanja stabilnosti radnog okruženja te očuvanja radnih mjesta.

Rad u objektima prilagođen je novim uvjetima, realizirane su investicije započete prije pojave pandemije i regulirani su ugovorni odnosi s poslovnim partnerima i ostalim dionicima.

U prvih devet mjeseci 2020. godine ostvareno je 1,56 milijuna noćenja što je na razini 34 posto prošlogodišnjih noćenja. Hoteli i apartmani bilježe smanjenje od 74%, dok segment autokampova ostvaruje nešto bolje rezultate uz smanjenje noćenja za 58% u odnosu na prethodnu godinu. Poslovni prihodi u kumulativnom razdoblju iznose 433,3 milijuna kuna, što je manje za 61 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Plava Laguna će, oslanjanjući se na stabilne financijske fundamente na kojima je tradicijski temeljila svoj rast i razvoj, zaokružiti 2020. godinu uz pokriće svih operativnih troškova, te će se posvetiti operativnoj pripremi naredne poslovne godine, s obzirom na to da rizik likvidnosti ne predstavlja bitnu ugrozu u narednom periodu, zaključuje Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune.

Carel Adriatic d.o.o.

 U 2019. godini Carel Adriatic povećao je broj linija i broj proizvoda koji se proizvode u labinskom pogonu. Politika Carel Grupe prema kojoj se svaki proizvod proizvodi na barem dvije lokacije kako bi se u slučaju nepredviđenih okolnosti osigurao kontinuitet proizvodnje na barem jednoj lokaciji, praksa je koja se pokazala iznimno korisnom.

Kao dio strategije suočavanja s krizom, u cilju kontinuirane opskrbe kupaca preuzet je dio proizvodnje iz talijanske tvornice, te je time dodatno povećan broj linija i proizvoda, što je rezultiralo i povećanim zapošljavanjem kroz cijelu godinu. Broj zaposlenih na kraju ove godine je 195 zaposlenika, što predstavlja povećanje od 34% u odnosu na prethodnu godinu, te je tako nastavljen trend zapošljavanja.

Tvrtka se usmjerila na maksimiziranje prodaje, zadržavanje kupaca i stvaranje novih prilika, a raspoloživim resursima upravljalo se na način kako bi se mogli iskoristiti za dobivanje brzih rezultata aktivnosti nužnih za opstanak. Sigurnost i zaštita zaposlenika stavljeni su na najvišu razinu, poštovale su se odluke nadležnih institucija o organizaciji rada, ojačana je interna komunikacija. Upravo radi održavanja kontinuiteta poslovanja, uvedena je digitalizacija gdje god je to bilo moguće.

Završna faza suočavanja s krizom uključuje pregled primijenjenih strategija kako bi se dobio uvid u mogućnosti na tržištu koje će se tek otvoriti te kako bi se osnažio koncept kontinuiteta poslovanja i oporavka od kriznih razdoblja, kroz reorganizaciju proizvodnje i čitavog lanca opskrbe, naglašava Raffaele Rossi, direktor operacija i član uprave. Kraj godine pokazao je kako se uvedena strategija pokazala uspješnom.

 

  1. C. S. d.o.o.

Bujska tvrtka E. C. S. dio je grupe međunarodne kompanije ITW (Illinois Tool Works), a bavi se proizvodnjom plastičnih komponenta za kabliranje koji obuhvaćaju razne djelatnosti industrijskih sektora poput automobilske, građevinske i elektrotehničke industrije. U svom 15 godina dugom uspješnom poslovanju E. C. S. je usmjeren isključivo na izvoz, a referentno tržište je Europska unija.

U pogledu prometa i profitabilnosti, 2019. bila je izuzetna godina, dijelom uvjetovana povoljnom kombinacijom prodajnih cijena proizvoda i trendom smanjenja troška sirovine.

Iako je pandemija snažno utjecala na promet u 2020. godini., jasno postavljeni ciljevi, financijska i organizacijska stabilnost omogućili su da se odlučno suočimo s tim izazovom. Tvrtka potiče poduzetnički duh u svakoj akciji i projektu, i strateški je usmjerena prema kupcima. Kako osigurati ljude, znači osigurati i posao, veći prioritet usmjeren je upravo na sigurnost radnika, ističe Simone Favero, član uprave.

Opseg poslovanja u posljednjem tromjesečju 2020. godine približava se onom u istom kvartalu 2019. godine. Procjenjuje se da će do kraja godine ukupan prihod iznositi 31,7 milijuna kuna, a neto dobit 3,2 milijuna kuna. U sljedećoj godini očekuje se daljnji rast i kontinuirano poboljšanje procesa.