24.02.2021

Danas je u Općini Medulin snimljena emisija „Đir s Davorom Jurkotićem“

Danas je  u Općini Medulin snimljena emisija „Đir s Davorom Jurkotićem“.

U emisiji su predstavljene aktualnosti iz Općine Medulin, te je Aurelia Peteh na placi u Medulinu  predstavila  priču o najstarijoj medulinki – stablu  ladonje, koja se upravo, kao stablo godine  Republike Hrvatske bori za titulu Europskog stabla 2021. godine.

Načelnik Goran Buić sa televizijskom ekipom obišao je gradilište Parka povijesti Općine Medulin u Banjolama, čije se otvorenje očekuje u svibnju. Izgradnja parka sufinanciranja je iz programa Interreg Italija Hrvatska 2014. – 2020., vrijednom 3,8 milijuna kuna.

Načelnik je predstavio novoizgrađenu sportsku dvoranu, čiju je izgradnju, zajedno s dogradnjom  Škole  u cijelosti financirala Općina Medulin tako je škola dobila  6 učionica s pripadajućim kabinetima, 2 praktikuma s pripadajućim kabinetima i spremištem, prostoriju za učenike s posebnim potrebama, bibliotečno-informatički centar te sanitarije  za učenike  i nastavnike. Realizacijom projekta  učenici su dobili i školsku sportsku, dvodijelnu  dvoranu dim. 22×34 m  te malu dvoranu dim. 14x14m  s pratećim sadržajima.

Ukupna vrijednost investicije je preko 42 mil kn.

Siniša Pavlović – Čiči predstavio je na svom brodu  inovativne  proizvode povezanie s gastronomijom i morem te ribarstvom. Naime, Čiči je  poznat po ulovu tuna te ima  vlastitu iznimno  poznatu i posjećenu gastro – manifestaciju Hook & Cook te  restoran s  ponudom specifičnih ribljih  jela kao što su burger s tunom i sl. Priča o mladoj osobi iz Medulin, iznimno uspješnoj u svom poslu i brandu.

Helga Može, ravnateljica Zaklade za razvoj civilnog društva Istra,  istaknula je kako je Općina Medulin prepoznata  i po svom radu s mladima, obzirom da je jedna od rijetkih općina koje provode  najveći program Europske unije za mlade “Europe goes local“ te projekt „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“ financiranog iz EU – programa Erasmus a koji je iznjedrio novi prijedlog Lokalnog programa za mlade za razdoblje 2021. – 2025. za koji je upravo danas  započelo javno savjetovanje.

Predsjednica Sindikata  umirovljenika – podružnica Medulin  Vera Vidmar i Načelnik Goran Buić na lokaciji izgradnje budućeg Doma umirovljenika predstavili su  namjeru Općine da raspiše natječaj za osnivanje prava građenja na kojem će  se odabrati investitor koji će izgraditi Dom s minimalno 100 ležaja, a Općina će sufinancirati boravak  svojih mještana u Domu.

U Pomeru su obišli novoizgrađeni Dječji vrtić u Pomeru,  čija je gradnja sufinanciranja iz programa ruralnog razvoja iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 5.619.423, 60 kn dok je ukupna vrijednost prijavljenog projekta 7.467.179,50 kuna.

Uz sve pozitivne projekte, u emisiji nije mogao biti zaobiđen ŽCGO  Kaštijun,  koji formalno nije na području Općine Medulin, ali  je sa svih strana okružen naseljima Općine Medulin, te  najveću štetu zbog nepravilnog rada  Centra  trpe naši mještani.

Temeljem  odluke Općinskog vijeća Općina je pokrenula postupak za osiguranje dokaza, koji bi trebao razotkriti  način funkcioniranja Centra, kako bi se  tražilo zatvaranje istoga do  usklađivanja njegovog rada sa svim izdanim dozvolama i pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Emisija će biti emitirana na televiziji –  TV NOVA te na facebooku, instagramu i youtube kanalu.