09.03.2021

Pojačane kontrole načina držanja i kretanja kućnih ljubimaca

S ciljem nadzora načina držanja i kretanja kućnih ljubimaca te upoznavanja vlasnika s obvezama i potrebi vođenja adekvatne skrbi i brige o kućnim ljubimcima komunalno redarstvo će tijekom ovoga tjedna u jutarnjim i popodnevnim terminima vršiti pojačani nadzor načina držanja i kretanja kućnih ljubimaca na javnim površinama, sukladno Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Grad Pula sustavno i redovno provodi nadzor nad kućnim ljubimcima od, između ostalog, kontrole knjižica, što uključuje kontrolu podataka je li pas cijepljen, mikročipiran itd., do nadzora uvjeta u kojima psi žive.

Inače, zakonska obveza mikročipiranja psa i mačaka, kontrolu koju od stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja provodi i služba komunalnog redarstva, propisana je člankom 45. Zakona o veterinarstvu, koji određuje da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije u roku od 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. U suprotnom, sukladno članku 162. istog zakona, propisna je novčana kazna za pravne osobe u visini od 10.000,00 do 30.000,00 kuna, a za fizičke osobe u visini od 2.000,00 do 6.000,00 kuna, te je isto kažnjavanje u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Novčane kazne za prekršitelje odredbi Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, kreću u iznosu od 600,00 do 1.000,00 kuna.

Nizom aktivnosti Grad Pula kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici želi omogućiti što kvalitetniji suživot u gradu što se posebno ističe kampanjom „Pula pet plus“. U sklopu kampanje izgrađen je ograđeni park za pse sa svom potrebnom opremom u sklopu multifunkcionalnog igrališta na Valdebeku, izgrađena su igrališta za pse i to na Sisplacu i u Šijanskoj šumi, postavljeni su „dogy boxevi“ u najposjećenijim pulskim parkovima te je, između ostalog, omogućen besplatni ulazak kućnih ljubimaca u sredstva javnog gradskog prijevoza. Kako bi javne površine bile sigurne i uredne te primjerene za igru i druženje djece, postavljene su i posebne table s oznakom zabrane ulaska pasa, a donijeta je i Odluka o javnim površinama namijenjenim izvođenju i kretanju kućnih ljubimaca te plaža na kojima je dozvoljen boravak i kupanje kućnih ljubimaca.