17.03.2021

Žminjština dostupna u virtualnoj šetnji

Projektom TZO Žminj, Žminj i Cere na dlanu

Sad je već točno godinu dana od kada su izazovi za turizam itekako zahtjevni. No, mala Turstička zajednica Općine Žminj nije posustajala za velikim metropolama te se uhvatila u opsežan posao stvaranja virtualnih materijala kako bi Žminjština bila dostupna ne samo lokalnom stanovništvu već ljubiteljima kulturne baštine i tradicije iz cijelog svijeta.

Od sada možete „prošetati“ dijelovima Žminja i okolice Virtualnom šetnjom 360˚ koja obuhvaća Žminj i Cere.

U prvoj virtualnoj šetnji može se pogledati Žminj s naglaskom na izdvojene lokacije s atraktivnim kulturnim i vjerskim nasljeđem. Tako žminjska virtualna šetnja obuhvaća:

Kanoničku kuću iz 16. stoljeća, Crkvu Sv. Mihovila, Crkvu Sv. Križa, Crkvu Sv. Antuna Opata, Crkvu Sv. Bartula i Crkvu Sv. Trojstva. Na mobitelu ili laptopu i tabletu može se pogledati prekrasna žminjska Kula, Čakavska kuća, obići Šterna, ali i „prošetati“ na divnoj lokaciji pod nazivom Zad kaštela ili se spustiti Štradom.

Situacija u kojoj se cijeli svijet zatekao, gdje nitko ne smije putovati, nagnala je kreativnu žminjsku Turističku zajednicu da se ipak na ovaj način približi potencijalnim gostima, budućim posjetiteljima koji će možda na ovaj način i uživo potražiti upravo pregledavane lokacije.

Virtualna šetnja omogućava ulazak u navedene objekte i pregledavanje unutrašnjosti, a sadržaji odnosno lokaliteti su ukratko opisani na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Za više informacija o navedenim lokalitetima potrebno je kliknuti na poveznicu koja vodi na mrežne stranice TZO Žminj.

“Kontinuirano ulaganje u unaprjeđenje proizvoda i širenje ponude na području Žminja želja je i cilj rada Općine i TZO, a u svrhu modernizacije i približavanja cjelokupne ponude Žminja. Primjenom novih tehnologija cilj je prezentacija i alokacija svih znamenitosti i baštine kao i atrakcija svim posjetiteljima, domicilnim i stranim.

Projektom virtualne šetnje svim potencijalnim, ali i gostima koji borave ili su se već odlučili za boravak u Žminju nudimo novi, dodatni doživljaj Žminja.” istaknuo je Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj.

Druga virtualna šetnja Žminštinom vodi nas do Cera gdje je moguće zaviriti u Crkvu Sv. Mateja koja je sagrađena davne 1630. godine, dok je njezin trijem postavljen 1698. godine.

“Virtualna šetnja postala je izuzetno atraktivna i zanimljiva posjetiteljima različitih destinacija, a zbog izazova neizvjesne godine gdje je klasično putovanje otežano ili nemoguće, primjenom novih tehnologija željeli smo udovoljiti potrebama novonastalih putnika koje se mijenjaju u skladu s globalnim trendovim. Na ovakav kreativan način učinili smo Žminjštinu dostupnu svima, napravili smo iskorak u prezentaciji kulturnih znamenitosti, a posjetitelji koji ne mogu uživo posjetiti Žminj i sve njegove kulturne zanimljivosti, mogu putem svojih računala ili mobitela prošetati starogradskom jezgrom Žminja, razgledati unutrašnjost župne crkve i okolnih crkvica.” navodi Lenka Šajina, direktorica TZO Žminj.

Pratite događanja i ponudu TZO Žminj na društvenim mrežama jer s njima otkrivate jedan novi svijet unutrašnje Istre. Sve informacije možete potražiti na novoj mrežnoj stranici TZO Žminj (www.tzzminj.hr), ali i na facebook profilu VisitŽminj, te na twitteru, instagramu i YouTube kanalu.

Link na virtualnu šetnju:

Cere http://tzzminj.hr/index.php/360cere

Žminj http://tzzminj.hr/index.php/360zminj