20.03.2021

Nastavlja se s ulaganjima na području Medulina

Ulaganje u infrastrukturu na pomorskom dobru

U Medulinu se nastavlja s poslovima na uređivanju objekata na pomorskom dobru, pa je tako uređeno molo kod veslačkog kluba kako bi se veslačima omogućio siguran  ulazak u more. Vrijednost radova iznosi gotovo 20.000,00 kn, a pored toga tvrtka Murgons d.o.o. izvodi radove na sanaciji mola kod hotela Belvedere za  75.000,00 kn.

Kako je naglasio Načelnik Općine Medulin Goran Buić, Općina Medulin je zaključila sporazum s Arena Hospitality Grupom d.d.  o preuzimanju postojećih objekata  na čuvanje i upravljanje, te će se u njima urediti Centar sportova na vodi.

Obzirom da je u proračunu planiran iznos od 500.000,00 kn za uređenje manjeg dijela objekta u površini od cca 160 m2, upravo sa Sportskom zajednicom Općine Medulin  dogovaramo projektni zadatak, kako bi se  prostor uredio po željama i potrebama ronilačkih klubova, koji će ovdje naći svoj stalni prostor za rad. Radovi na uređenju predmetnog prostora trebali bi biti okončani do kraja godine.

Obnova mola kod Finance prijavljena je na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za obnovu  infrastrukture na pomorskom dobru, a vrijednost tih radova je 580.000,00 kn, pa očekujemo  povoljnu odluku Ministarstva kako bi realizirali i taj projekt.

Spomenik egzodusu

Djelatnici Hrvatskih šuma su krajem prošlog tjedna uredili površinu oko spomenika  Egzodusu na Ližnjanskoj cesti, u što je Općina Medulin uložila 20.000,00 kn. Načelnik Općine Medulin prisjetio se  tragične sudbine istrana, kada je za vrijeme I. svjetskog rata preko 60.000 naših predaka iseljeno iz svojih domova i deportirano u logore u Austriji, Češkoj, Slovačkoj i dr. kako bi  ih se zaštitilo od napada Italije koji se na kraju nikada nije desio, obzirom da je Italija 1915. stala na stranu Antante.

Potrebno je da svi skupa pokažemo veći pijetet, obzirom da se više od 5000 istrana nije vratilo na svoja ognjišta. Naviše je naših  predaka bilo smješteno u logoru u Gmundu, gradu kojeg smo posjetili 2014. godine, na stotu godišnjicu deportacija. Ova je tragedija otrgnuta zaboravu zahvaljujući našem povjesničaru Andreju Baderu koji je kroz svoje dvije knjige odao počast i urezao u trajnu memoriju stradanja naših predaka.

Načelnik Buić upalio je svijeću na spomeniku navodeći kako će se  navedena zona pretvoriti u spomen park te da ista predstavlja pravu malu oazu u kojoj zastaju brojni šetači i prolaznici iz Ližnjana u Medulin i obrnuto.