12.04.2021

NP Brijuni osmišljavat će edukacijske programe za djecu i mlade iz Dječjeg doma “Ruža Petrović” Pula

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji između Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i Dječjeg doma „Ruža Petrović“ Pula 8. travnja, započele su zajedničke aktivnosti.

Korisnici najstarije skupine Doma za djecu, u pratnji ravnateljice Davorke Belošević, razgledali su proteklog tjedna Veliki Brijun pješice i na biciklima uz stručno vodstvo edukatorica Nacionalnog parka Brijuni. Obišli su interpretacijsko-edukacijski centar Kuća za brodice te staru maslinu, Park dinosaura, životinje u Safari parku, a okušali su se i u igranju golfa na vježbalištu za golf. Zajedno s djelatnicima JU NP Brijuni, sudjelovali su i u ekološkoj akciji čišćenja plaža. 

Edukatori JU NP Brijuni u suradnji sa stručnjacima Dječjeg doma Pula i nadalje će korisnike postupno uključivati u postojeće programe Nacionalnog parka: Dane dinosaura, Noć šišmiša, ljetne škole te poduke ronjenja. Kroz takav model zajedničke suradnje omogućit će se osmišljavanje novih programa za korisnike Dječjeg doma, koji će se kasnije moći primijeniti na druge predškolske i školske ustanove s kojima NP Brijuni inače surađuje. Svi programi prilagođavat će se dobi i specifičnim interesima polaznika te se provoditi u skladu s epidemiološkim mjerama. Suradnja između Dječjeg doma i JU NP Brijuni sastavni je dio programa Dječjeg doma kojim se utvrđuje potreba za uključivanjem djece i mladih u navedene aktivnosti, s ciljem odgoja i obrazovanja, stjecanja iskustva te razvijanja potrebnih i korisnih kompetencija za sudjelovanje u društvu, osobni razvoj i osobnu dobrobit. 

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr. sc. Marno Milotić: „Temeljna funkcija rada u zaštićenim područjima je zaštita prirode i edukacija posjetitelja o zaštićenom području, o ugroženim vrstama te značajnostima kulturnih, povijesnih i prirodnih dobara. Dobrobiti ovakvih načina suradnje dviju državnih institucija su mnogobrojne, ponajprije će se djeci omogućiti kvalitetni edukativni programi na otvorenom, u prirodi, a u konačnici sudjelovat će u programima koji će im pružiti pozitivno iskustvo i znanje kako bi postali sretni i produktivni članovi društva.“