19.04.2021

Unatoč financijski izazovnoj godini Grad Pula financira aktivnosti udruga s više od 7 milijuna kuna


Potpisani ugovori za financiranje aktivnosti iz područja kulture i društvenih djelatnosti od interesa za Grad Pulu

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci u pratnji nadležnih pročelnica upravnih odjela za kulturu Jasmine Nine Kamber i društvenih djelatnosti Elvire Krizmanić Marjanović na konferenciji za medije održanoj danas, 19. travnja 2021. godine u Komunalnoj palači izvijestila je kako Grad Pula, unatoč financijski neizvjesnoj godini, podupire programe, projekte  i manifestacije udruga i drugih neprofitnih organizacija s više od 7 milijuna kuna.

Iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Pule-Pola 2021. za 108 udruga osigurano je gotovo 6 milijuna kuna, dok je iz djelokruga društvenih djelatnosti osigurana financijska podrška za programe i  projekte koji pridonose razvoju ovisno o prioritetnom području iz „Operativnog plana za socijalnu podršku i zdravlje Grada Pule za 42 udrugu u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

„Kroz podršku inovativnim idejama, financiranje projekata, programa i inicijativa, ali i kroz stvaranje prostornih preduvjeta za rad udruga želimo iskazati potporu civilnom sektoru jer oni doista dodatno obogaćuju sadržaje u našoj Puli. Civilni sektor ima izuzetnu važnost u današnjem modernom društvu i mi kao Grad to prepoznajemo upravo kroz financiranje njihovog rada. Svi oni čine dodatan impuls u Gradu Puli i bit ćemo im i ubuduće suport koji pomaže u realizaciji sadržaja koji su svima nama kao građanima Pule interesantni, ali i potrebni. Suradnja javnog i civilnog sektora je prepoznata obostrano i sretna sam što su se organizacije prilagodile uvjetima rada u pandemiji te i za ovu godinu predložili hvalevrijedne programe koje ćemo financirati iz djelokruga kulture i društvenih djelatnosti“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Naglasila je kako Grad Pula, osim potpora programima, omogućuje stvaranje preduvjeta organizacijama za rad te je uredno podsjetila na prošlogodišnju kompletnu obnovu Dječjeg kreativnog centra te na aktualnu adaptaciju Dječje knjižnice uz koju će se do jeseni urediti i Multimedijalna knjižnica za mlade.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber kazala je kako su prošla, ali i 2021.  izuzetno teške godine za kulturni sektor koji je među prvima  pogođen, među prvima  koji je osjetio negativne posljedice pandemije te je ionako fragilan i vrlo osjetljiv ovaj  sektor dodatno poljuljan.

„Kulturni sektor ostao je preko noći bez mogućnosti privređivanja, a čime je dodatno i izravno ugrožena egzistencija ne samo brojnih umjetnika i kulturnih djelatnika nego brojnih i  djelatnosti koje su direktno i indirektno povezanih s njime. Imamo tu sreću da u Puli djeluje  jaka kulturno-umjetnička snaga čije djelovanje ima izuzetno pozitivan učinak na socio-ekonomsko stanje našeg grada stoga je posebice danas iznimno važno osigurati im uvjete za daljnji razvoj, prije svega opstanak“, poručila je Kamber.

Govoreći o financiranju iz djelokruga Upravnog odjela za društvene djelatnosti pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović podsjetila je kako su prioritetna područja iz „Operativnog plana za socijalnu podršku i zdravlje Grada Pule“ za financiranje bila: djeca i mladi, starije osobe i palijativna skrb, osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju i opći programi za građane.

„Odlukom o dodjeli financijskih sredstava odobrena su financijska sredstva za 62 programa i projekta iz područja socijalne skrbi i zdravstva, a iz područja 3 programa koje se bave zaštitom životinja“, rekla je Krizmanić Marjanović.

Zbog okolnosti u kojima se nalazimo, Upravni odjel za kulturu Grada Pule ugovore o financiranju dostavlja poštom na adrese udruga, ustanova i samostalnih umjetnika, a Upravni odjel za društvene djelatnosti poziva udruge da dođu u Odjel potpisati ugovor uz prethodnu najavu.