26.04.2021

Najavljen program povodom Dana Grada Pule

Na današnjoj konferenciji za medije zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić i ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović predstavili su predstojeći program trotjedne manifestacije objedinjene pod nazivom Dan Grada Pule koja će se odvijati uz tradicionalno posebno obilježavanje Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, Dana oslobođenja i Dana grada Pule 5. svibnja, i Dana Europe 9. svibnja.

„Mnogo je značajnih datuma u dugoj povijesti našega grada, a upravo obilježavanje Dana oslobođenja i Dana Grada Pule zauzima posebno mjesto. Prije 76 godina Pula je zahvaljujući hrabrim antifašistima i svojim ponosnim građanima konačno oslobođena višegodišnjeg fašističkog terora i taj je povijesni događaj ostavio u našem gradu neizbrisiv trag. Vrijednosti mira, suživota i tolerancije duboko su utkane u temelje suvremene Pule, vrijednosti zbog kojih su se žrtvovali naši sugrađani, želimo i moramo prenijeti na nove generacije i buduće naraštaje. Stoga je 5. svibanj trajno upisan u našu povijest, a danas prigodnim programima dajemo simboličan doprinos i sjećamo se svih onih koji su doprinijeli svojim životima da živimo u miru i slobodi. Program u manjem obimu i sukladno epidemiološkim mjerama svjedoči o interesu organizatora koji se svojim radom i entuzijazmom pridružuju aktivnostima u obilježavanju ovih najvažnijih datuma za grad Pulu. Među mnogim programima koji će također zainteresirati javnost, valja istaknuti inauguraciju spomenika Mati Parlovu na Giardinima 3. svibnja čiji rad potpisuje akademska kiparica Marija Ujević-Galetović“ rekla je zamjenica gradonačelnika Puh Belci.

Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić najavio je da će povodom 50. godišnjice bratimljenja s gradom Trierom 5. svibnja u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre biti otvorena izložba fotografija autora Duška Marušića Čičija. Izuzev same godišnjice bratimljenja Trier je važan dio pulske i istarske povijesti budući da za grad Pulu bratimljenje s njemačkim gradom Trierom predstavlja najstariju Povelju o bratimljenju ikad potpisanu. Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe 9. svibnja tradicionalno će se položiti vijenci u Titovom parku.

Ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović istaknula je da će se svečanost povodom Dana grada Pule, na kojoj se uobičajeno dodjeljuju gradska priznanja, prenositi putem televizijske postaje Tv Nova 5. svibnja u 20:30 sati te je najavila večernji besplatni koncert Massima u Istarskom narodnom kazalištu. Ulaznice za koncert više se ne mogu  preuzeti u Istarskom narodnom kazalištu – sve su preuzete.