06.05.2021

Uspješno održana 2. akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Medulinu

 

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa koji se u svijetu i u Hrvatskoj obilježava 8. svibnja, Općina Medulin u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula te medicinskim timom KBC-a Rijeka uspješno je organizirala i jučer, 5. svibnja 2021. provela 2. akciju dobrovoljnog davanja krvi u Medulinu.

 

Akcija je održana u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin – 3mc na medulinskoj placi, te je ukupno prikupljeno 20 doza krvi, dok je sveukupno pristupilo više od 30 osoba. Među darivateljima su prednjačili djelatnici Općine Medulin, a odazvali su se i djelatnici općinskih poduzeća, mještani, kao i osobe iz bliže okolice.

 

Načelnik Općine Medulin, Goran Buić koji je i sam darovao krv u ovoj prilici, pohvalio je inicijativu i suradnju s pulskim Crvenim križem, te zahvalio svima koji su se odazvali pozivu. Pohvalio je i izrazito pozitivnim ocijenio što je među darivateljima bio veći broj mladih osoba. Akcija darivanja krvi koja se održava u samom Medulinu, dodao je načelnik Buić, omogućuje svim mještanima da krv daruju u svom najbližem okruženju, bez potrebe da odlaze u pulsku bolnicu i taj se način pokazao pogođenim jer su se na darivanje i prvi, a tako i ovaj drugi put odlučile osobe koje nikada prije nisu darovale krv.

 

Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Pula zadovoljni su odazivom darivatelja, a budući da se radi o drugoj organiziranoj akciji u Medulinu, izrazili su svoju nadu da će se takve akcije organizirati i u budućnosti te da će se s vremenom odazivati sve više ljudi. Dodali su kako mještani općine Medulin i inače čine veliki udio u broju darivatelja krvi na lokalnoj razini, te redovito daruju krv u prostoru bivšeg Odjela transfuziologije u Puli (na adresi Negrijeva 6, Pula – bivša Mornarička bolnica). Tamo je naime moguće donirati krv svakoga četvrtka od 9,00 do 17,00 sati (a dnevni odmor je od 14,00 do 14,30).

 

U tom smislu, upravo su u ovoj prilici v. d. pročelnika UO za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin, Marko Cukon i predstavnici Crvenog križa Pula razgovarali o nastavku suradnje i sustavnom organiziranju ovakvih akcija darivanja krvi u Medulinu, na redovnoj osnovi od dva do tri puta godišnje te se složili kako bi time zasigurno još i više na području općine narastao broj darivatelja, a upravo je stvaranje baze redovitih darivatelja krvi osnova za održavanje zaliha krvi i krvnih pripravaka.

 

Djelatnica pulskog Crvenog križa, Marija Grgorinić u razgovoru je napomenula kako je najbolji način da se ljude motivira na sudjelovanje i darivanje krvi, činjenica da bez krvi, koja se ne može sintetizirati, odnosno, ne može se dobiti nikako drugačije nego putem dobrovoljnog darivanja, ne bi uopće postojao medicinski sustav, ni bolnice, ni liječnici. A razvoj svijesti o tomu da je krv presudna za funkcioniranje zdravstvenog sustava te da je jedini izvor toga lijeka čovjek – darivatelj krvi, nužan je i presudan da bi sustav opstao.

 

S time na umu, organizatori 2. akcije dobrovoljnog darivanja krvi provedene u Medulinu, iskreno zahvaljuju svima koji su jučer pristupili i darovali krv jer nesebično su odvojili svoje vrijeme, te u doslovno 15tak minuta koliko traje ovaj jednostavan i bezbolan postupak – učinili najbolju moguću gestu altruizma i čovjekoljublja – pomogli su u zajedničkoj inicijativi koja život znači!