07.05.2021

NL Filip Zoričić – Sport i mladi

Na konferenciji su uz Filipa Zoričića bili prisutni sportaši, olimpijci i treneri Elvis Peršić i Sandro Nicević, ravnatelj srednje Medicinske škole i dugogodišnji navijač ISTRE 1961 Ivan Žagar i Andrea Stanković, profesor u srednjoj školi, voditelj tima za Mlade.

“Izrada dugoročne Strategije razvoja Pulskog sporta koju će kreirati direktno sportaši, a ne birokrati” zaključak je današnje konferencije za medije Nezavisne liste Filipa Zoričića, na temu ‘Sport i mladi’.

Nositelj politika liste pod nazivom Sport i mladi – Elvis Peršić univ.bacc.cin. – trener i sportski djelatnik

Puli je potrebna revitalizacija sporta, vraćanje na stari sjaj i konkurentnost na nacionalnom i međunarodnom nivou. Trebamo graditi moderne i funkcionalne objekte koji mogu svojim propozicijama kandidirati za sva natjecanja najvišeg nivoa. Potrebno je hitno sanirati derutne i oštećene objekte te izvršiti moguće rekonstrukcije objekata koji su nužni za provedbu aktivnosti. Ne ulaziti u nova ulaganja i gradnje novih objekata bez prethodne izrade analize o sportskim prostornim standardima i normativima te izrade strategije gradnje objekata prema izvršenoj analizi.

Potrebno je žurno planirati povećanja proračuna za sport  > od 5.6% gradskog proračuna 2020. ukupno do razine 8 – 9% do 2032. od 2021. do 2024. za 1%

od 2024. do 2028. za 1 % te od 2026. do 2032.  za dodatnih do 1 – 2 % ,

 

“Želimo poticati izvrsnost i aktivan rad.” – Sandro Nicević univ.bacc. trener – Nositelj politika liste pod nazivom Natjecateljski sport

Sportska zajednica  treba odrediti klubove nositelje kvalitete u pojedinom sportu te utvrditi koji su sportovi i klubovi sukladno gradskim interesima i tradiciji dužni pripremiti planove i programe za podizanje konkurentnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Klubovi nositelji kvalitete kroz razdoblje od 4 godine trebali bi pokazati bolje rezultate i veći potencijal u svim segmentima razvoja. Imati potencijalne ili stalne članove nacionalne reprezentacije, te početi planiranje u nastupima na većim Europskim ili svjetskim natjecanjima.

Potrebno je formirati Pulski Olimpijski program razvoja sportaša u periodu  4+4 godine. Planiramo povezivanje s gradovima prijateljima i regijom Alpe adria glede zajedničkih  trening kampova i natjecanja za mlađe uzraste i priprema za vrhunske sportaše. Također planiramo sufinanciranje članarine sportaša vaučerima prema određenim kriterijima.

Sport osoba s invaliditetom Nositelj politika liste Marin Giljanović – sportaš

Želimo u Gradu Puli otvorit prilagođenu teretanu za sve sportaše s invaliditetom te napraviti bacalište za sportaše s invaliditetom za bacačke discipline na području MMC Karlo Rojc. Smatramo da je vrijeme da se osobe s invaliditetom još bolje i ravnopravnije bave sportom.

 

Plan i program revitalizacije Pulskog sporta u tri faze

Razdoblje 2021. – 2024. oporavak od Covid krize i vraćanje na razinu 2019. godine

Razdoblje 2024. – 2028. razvojna faza prema strategiji Pulskog sporta

Razdoblje 2028. – 2032. nastavak razvojne faza prema strategiji Pulskog sporta

 

Prioriteti razvoja pulskog sporta;

– obnova atletske staze na SRC Veruda

– obnova podloge umjetne trave na stadionu Aldo Drosina

– obnova i proširenje dvorane SRC Mirna

– teretana i atletsko bacalište u MMC Rojc za potrebe osoba s invaliditetom

– Dvorana za tenis

– U kasnijoj fazi predvidjeti izgradnju bazena isključivo za građanstvo i rekreaciju.

 

Rekreacija je bitan dio sportskih aktivnosti, od najmanjih pa do građana treće životne dobi.

Prioriteti:

-izgradnja biciklističkih staza sukladno urbanističkim planovima te povezivanje Pulskih gradskih četvrti mrežom biciklističkih staza gdje je to trenutno moguće.

-izgradnja biciklističkih staza prema susjednim Općinama i gradovima:

Pula – Medulin, Pula – Vinkuran, Pula – Šišan, Pula – Fažana

 

O najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu Ivan Žagar. – ‘Temi sporta pridružujemo i naš stav o Istri 1961. kao jedinom istarskom prvoligašu. Iako je klub u u 85 postotnom vlasništvu španjolske grupacije Basconia-Alaves, Grad Pula i dalje ima 15% udjela, što je i te kako važna karika s nadzornom funkcijom, gdje u interesu građana treba postavljati razumna i legitimna pitanja: zašto se klub već treću sezonu bori za opstanak; zašto su tribine, i prije korona mjera, bile sablasno prazne; u širem aspektu zašto se pulski nogomet općenito već 30 godina vuče po dnu prve ili po drugim i trećim ligama?

Naša vizija je da Pula sa svojih šezdesetak tisuća, iza koje stoji regija sa dvjestotinjak tisuća stanovnika, kao prosperitetna sredina, treba i zaslužuje imati stabilnog prvoligaša koji gradi svoju tradiciju dobrim rezultatima, radi na stvaranju kulture odlaska na stadion te se umjesto za donji, bori za gornji dio ljestvice koji vodi u borbu za Europu i europska natjecanja.

Zato se ispred građana grada Pule zalažemo za jaku Istru 1961, za izgradnju tradicije, za borbu za europska natjecanja, za pune tribine.

 

Andrea Stanković, profesor u srednjoj školi, Nositelj politika liste pod nazivom Mladi.

Mladi ljudi su snaga koja je nedovoljno iskorištena i čija se energija mora osjetiti unutar

naše Pule. Glavni problemi mladih su težak prijelaz na tržište rada, nedostatak stalnih poslova te manjak mogućnosti za razvoj svojih potencijala i talenata. Naša rješenja uključuju jačanje studentske i učeničke prakse kao priprema za tržište rada i kao sredstvo lakše integracije mladih u život grada. Moramo pomoći mladim poduzetnicima i obrtnicima kroz stvaranje bolje poslovne klime, subvencijama u obliku znanja i prostora za rad. Izgradit ćemo centar za mlade na otvorenom i zatvorenom na kojem će mladi moći razmjenjivati ideje i mišljenja te preuzeti odgovornost za bolje rezultate u STEM obrazovanju. Po uzoru na mnoge europske gradove u sklopu Upravnog odjela za društvene djelatnosti osnovat ćemo Ured za mlade koji će surađivati sa Savjetom mladih grada Pule posebno po pitanju zapošljavanja mladih, stipendija i sl. Mladima je dosta podjela svih vrsta, želimo ujedinjenje svih građana za naš grad koji volimo.’, istaknuo je Andrea Stanković.