06.06.2021

Pronađene Ulika i Nela – još dvije plemenite periske

Nakon Ulike,  pronađene u sklopu akcije čišćenja podmorja Fratarskog otoka u organizaciji KPA Uljanik Pula (nalaz: M. Babić), pronađena je i Nela.

Nelu je pronašao Frano Glavaš, član Ronilačkog kluba Centar iz Medulina uz zapadnu obalu poluotoka Kašteja u Medulinu (plaža Valetica) na dubini od 2 m. Visoka je 32 cm, brzim zatvaranjem dobro reagirala na vanjski podražaj, a vidljiv i ovogodišnji rast ljušture. 

Nelu ukrašava bogat obraštaj koji se sastoji od jadranskih klobučića (Acetabularia acetabulum), dagnje (Mytilus galloprovincialis) i kožastog perjaničara (Sabella spallanzanii).

Jadranski klobučić je zelena alga neobičnog oblika, izgleda poput japanskog suncobrana, a zanimljiva je i zbog toga što bez obzira na svoju veličinu (peteljka 8-10 cm dužine, klobučić promjera do 10 mm), cijela alga je u stvari jedna stanica i jedan je od najvećih jednostaničnih organizama, ali tu zanimljivostima nije kraj…

 

Jadranski klobučić je omiljena hrana malog puža golaća Elysia timida koji u svom tijelu uspijeva sačuvati funkcionalne klorofile iz alge i oni nastavljaju s fotosintezom u tkivu puža. Tako ga s pravom možemo nazvati „pužem na solarni pogon“!

O mjerama zaštite pronađenih periski odlučit će stručnjaci nadležnih institucija (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Zavod za zaštitu okoliša i prirode, NP Brijuni, JU Natura Histrica …).

Pošto se bliži period mrijesta (lipanj-kolovoz), sukladno protokolu Svjetske unije za zaštitu prirode IUCN-a, u tijeku su pripreme za postavljanje kolektora za prihvat ličinki plemenite periske, pri čemu se u velikoj mjeri koriste reciklirani materijali (užad, mrežice, plutače) kako bi i na ovaj način, barem simbolično smanjili onečišćenje našeg Jadrana. 

Članovi udruge Eko more i Ronilačkog kluba Centar iz Medulina od jeseni 2020. godine sustavno pretražuju podmorje Sjevernog Jadrana u potrazi za preživjelim primjercima plemenite periske. Do sada su pronašli sedam: Tara, Sara, Mara, Pina, Klara, Ulika i Nela. Svaki pronalazak žive plemenite periske – najvećeg školjkaša i endema Mediterana izuzetno je važan i uvećava šanse za opstanak ove vrste koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja. Stoga se mole svi koji imaju korisnu informaciju ili opažanje da se jave putem FB stranice „Eko more Medulin“.