09.06.2021

Izložbe Eko patrola za čišće obale i mora i U moru problema

U utorak, 8.6.2021. godine u organizaciji Turističke zajednice Općine Fažana i Pomorskog športskog ribolovnog društva Sardela iz Fažane, izložbom radova djece od recikliranog materijala i edukativnim radionicama, nastavljena je realizacija projekta EKO Fažana 2021.   koji je  sufinanciran sredstvima po  FLAG natječaju  za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a „Istarska batana“ odnosno  sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. 

Svrha projekta EKO Fažana 2021. je podizanje ekološke svijesti među lokalnim stanovništvom i turistima o stanju morskog okoliša kao i negativnom utjecaju čovjeka na biljni i životinjski svijet podmorja te unaprijediti već postojeću tradiciju održavanja eko akcija na fažanskom akvatoriju i priobalju  uvođenjem edukativnih i zabavnih aktivnosti  tijekom samog prikupljanja otpada, ali i ostalim eko aktivnostima tijekom cijele godine.

 

Izložba  je nastala od sakupljenog materijala na plažama Fažane i Valbandona. Djeca iz DV Sunce iz Fažane  i More iz Valbandona te učenici četvrtih razreda OŠ Fažana sudjelovali su u projektu Eko patrola, te su tijekom tri izlaska na teren  u vremenu od 1.travnja do 31. svibnja 2021.godine sakupljali naplavine i ostalo smeće što je izbacilo more na plažu. Zatim su u suradnji s dr.sc. Mirta Smodlaka Tankovic iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja vodili evidencijske liste o težini sakupljenog otpada, te je dr.sc. Mirta Smodlaka Tankovic 8.lipnja 2021. održala edukativnu radionicu o razgradivosti i duljini vijeka trajanja otpada na plažama.

U suradnji s Fakultetom Prirodnih znanosti iz Pule pri Sveučilištu Juraj Dobrile iz Pule održana je izložba  »U moru problema » na kojoj se prezentirala bioraznolikost Jadranskog mora i prijetnje s kojima se svakodnevno suočava.

Stručna služba Javne ustanove Nacionalnog parka Brijuni održala je edukativnu radionicu “ Što bi trebali znati o klimatskim promjenama“

Na samoj izložbi prezentirane su i dvije slikovnice “Eko dupini” i “Gdje se otpad krije i gdje se smjestit smije” nastale u sklopu projekta Eko Fažana 2021., a sudjelovala su djeca iz DV Sunce iz Fažane i More iz Valbandona te učenici drugih razreda OŠ Fažana.