14.06.2021

Nagradom najčitatelju završen 26. Sanjam knjige u Istri

Svečanom dodjelom Nagrade dr. Ivo Borovečki najčitatelju 26. Sa(n)jam knjige u Istri zatvoren je festival knjiga i autora koji je Pulu tijekom deset dana pretvorio u grad knjiga i pisaca

 

 

Nagrada dr. Ivo Borovečki dodjeljuje se na pulskom sajmu knjiga i autora od 2013. čitatelju ili čitateljici za kojeg ili koju se zna da istinski voli čitati. Nagrada nosi ime po uglednom pulskom liječniku, specijalistu radiologije, poliglotu iznimnog znanja, prijatelju Sajma i knjige općenito, preminulom u godini utemeljenja ovog priznanja, doktoru Ivi Borovečkom. Ove godine skulpturu pulske keramičarke Jadranke Ostić i poklon-kupon u vrijednosti od 1000 kuna za kupovinu knjiga na Sajmu zaslužio je Puležan Zvonimir Trošić, inače administrator informatičkog sustava i strastveni čitatelj.

 

“Inače čitam esejistiku i publicistiku, a zahvaljujem na nagradi jer ona pokazuje što mi znači ovaj Sajam. Da nema Sajma i autora koje ovdje susrećem, vjerojatno ne bih čitao lijepu književnost”, rekao je dobitnik nagrade Zvonimir Trošić. Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri uspješno je priveden kraju nakon teške i nepredvidive godine u kojoj je otkazivan nekoliko puta zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Dolaskom toplijeg vremena, programski dio Sajma organiziran je i proveden u otvorenom prostoru, dok su se ljubitelji knjiga okupljali u novoj sajamskoj knjižari postavljenoj u prostoru bivše tvornice Arena trikotaže. “Dogodio se veliki susret publike i autora i kao organizatori smo presretni. Pula je dobila novi prostor knjige i ono što je nama najvažnije, potvrdila nas je pulska publika radi koje sve ovo radimo i ne odustajemo”, istaknula je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.