15.06.2021

Reakcija na otkaz novinarima – SDP Istre

 

‘SLOBODA IZRAŽAVANJA I MIŠLJENJA TEMELJNE SU ODREDNICE USTAVA REPUBLIKE HRVATSKE’
‘SDP Istarske županije najoštrije osuđuje otkaze hrabrim novinarima Glasa Istre, koji su se usudili suprotstaviti glavnom uredniku tog lista Robertu Franku i prokazati njegovu pristranu uređivačku politiku. Sloboda izražavanja i mišljenja temeljne su odrednice Ustava Republike Hrvatske, a SDP u svom programu ističe da će štititi slobodno i neovisno novinarstvo te da će se boriti protiv svih oblika manipulacije i lažnih vijesti’, priopćili su iz SDP-a povodom izvanrednih otkaza novinarima Glasa Istre.
   
    ‘Kako je sloboda medija ključna za svaki demokratski poredak, novinari nisu samo čuvari demokracije, već i sutvorci javnog prostora pa tako i javnog i osobnog mišljenja. Cjelovitim obavještavanjem oni pridonose političkoj participaciji svojih publika. Stoga ćemo se zauzeti da ustanove štite i unapređuju slobodu i sigurnost novinara odnosno slobodu medija, s posebnom brigom za djelovanje javnih, kao i neprofitnih medija. SDP će voditi posebnu brigu o neovisnosti javnih medija, čuvati ih od političkih pritisaka, kao i pritisaka velikih korporacija’, stoji u programu SDP-a.

    ‘Stoga apeliramo na Upravu Glasa Istre da povuče otkaze novinarima koji su svojim istupom, riskirajući vlastitu egzistenciju, pokazali da postoje pojedinci koji će bezuvjetno i beskompromisno braniti časnu novinarsku profesiju, a sve za boljitak društva. Reakcija na slobodu nikad ne smije biti odmazda!’, poručili su iz SDP-a.