22.08.2021

Danijel Ferić: Valerio Drandić mora biti smijenjen s mjesta predsjednika nadzornog odbora ŽCGO Kaštijun

SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić danas je održao press konferenciju na kojoj se osvrnuo na rad Nadzornog odbora i Uprave ŽCGO Kaštijun.

Umjesto da kao predsjednik Nadzornog odbora nadzire rad Uprave, što očigledno nije radio niti u jednom trenutku, već se bavio politikanstvom i umjesto da se kao čovjek odazvao na višegodišnje vapaje stanovništva, Valerio Drandić, bez trunke srama, sada, nakon toliko vremena, istupa u javnost i brani Borisa Miletića i njegove štetne odluke – započeo je svoje izlaganje Danijel Ferić.

Uopće ne želim ulaziti u to zašto to radi, čime ga je Miletić zadužio, niti me to zanima, ali dosta je bilo laži i obmana. Ako Miletić i njegovi poslušnici sve ove godine nisu htjeli riješiti problem Kaštijuna, onda je u najmanju ruku vrijeme da se maknu sa strane i šute, a ne da troše vrijeme pokušavajući obrtati teze i svaljivati krivicu na novu pulsku vlast koja je praktički jučer došla u Grad i, za razliku od njih, upregnula sve resurse da njihov promašaj pokuša riješiti – nastavio je Ferić.

Valerio Drandić govori neistine odnosno obmanjuje javnost kad kaže da je vlasnička transformacija pri kraju i kad kaže da nova pulska vlast želi s time otezati. Istina je da su predstavnička tijela većina gradova i općina u Istri još u 2016. donijeli Odluke o davanju suglasnosti za sklapanja Ugovora o načinu i uvjetima povrata sredstava u proračun Istarske županije za izgradnju ŽCGO Kaštijun. Pula je takvu odluku na inicijativu Borisa Miletića donijela u prosincu 2016. godine – rekao je Ferić te nastavio s ukazivanjem na politikantstvo IDS-a.

Dakle Miletić kao predstavnik većinskog vlasnika i predsjednik IDS-a 5 godina nije bio u stanju provesti ili bolje rečeno nije htio provesti vlasničku transformaciju, a sada se to pokušava baciti na teret aktualne gradske vlasti – kaže Ferić.

Godinama gradovi i općine iz svojih proračuna doznačuju sredstva županiji za otplatu kredita, a da nisu ništa dobili zauzvrat niti znaju koji je njihov vlasnički udio u Kaštijunu. Pet godina!

Jedini koji nisu nudili suradnju gradovima i općinama su stoga potpisnik ugovora Valter Flego u ime županije i Boris Miletić, koji kao predstavnik većinskog vlasnika nije ništa napravio da dođe do vlasničke transformacije. Valerio Drandić govori da je proces transformacije gotovo spreman za provedbu. Ako je to tako pozivam ga da javno objavi novi društveni ugovor i informaciju tko ga je radio, jer to nisu bili pravnici iz grada i županije – pozvao je Danijel Ferić te nastavio s iznošenjem činjenica.

Pozivam ga i da odgovori na pitanje je li onda istina da je društveni ugovor već napravljen, ali da se ne zna tko će platiti 165.000 kuna za njegovu izradu? Također ga pozivam da javno kaže koje su to „određene“ konzekvence prema Europskoj uniji ako se ne provede restrukturiranje i hoće li on dati ostavku jer restrukturiranje vlasništvo nije provedeno unazad 5 godina?

Valerija Drandića treba smijeniti s pozicije predsjednika nadzornog odbora jer je i sam sudjelovao u zataškavanju eksplozije boksa 2 na Kaštijunu koja je proizvela višemilijunsku štetu društvu. Kad je u pitanju njegova konstatacija da svi zaposlenici Kaštijuna odrađuju izvrstan posao i treba im na tome zahvaliti jer ulažu velike napore postavljam mu pitanje. Postavljam mu pitanje da li je upućen da su samo troškovi reprezentacije i službenih putovanja u posljednjih 5 godina iznosili nevjerojatnih 670.000 kuna od kojih je apsolutni rekorder 2019. godina kad je na troškove reprezentacije potrošeno 140.000 kuna, a na službena poslovanja 111.000 kuna javnog novca.

Građani imaju pravo znati kako se troše novci poreznih obveznika – rekao je Ferić.

Građani imaju pravo znati za što se dižu višemilijunski krediti. Građani trebaju znati da su u skupštini Kaštijuna sjedili Miletić i Flego, odnosno Radin i da su podržavali takva izvješća. Građani očito trebaju znati i da Miletićev potrčko Valerio Drandić podržava takvo poslovanje. On očito podržava kada je g. Višnjić otišao na službeni put u Helsinki i Sankt Petersburg u rujnu  2019. koji je koštao firmu preko 20.000 kuna da bi radio što?

U itineraru puta se navodi obilazak znamenitosti Sankt Petersburga – Carskog sela Puškin, Ermitaža, Peterhova, Lavra Aleksandra Nevskog, Sveučilišta Petar Veliki, a u Helsinkiju  glavnog gradskog trga, gradskog parka i groblja, luke Helsinki, naseljene pomorske utvrde itd. Da bi se to ipak moglo nazvati studijskim, a ne turističkim putovanjem u itinerer je ubačen i posjet odlagalištu toksičnog otpada i posjet spalionici otpada koja je koštala 300 mil.eur. Želi li to Uprava Kaštijuna na lokaciji županijskog centra za gospodarenjem? Vršiti prihvat toksičnog otpada i izgraditi palionicu otpada za 5 milijuna stanovnika? Da li to Upravi savjetuje savjetnik Višnjić? Za to ga građani plaćaju? – zapitao se Ferić.

Još jednom od župana Miletića tražimo da se prestane skrivati iza PR službi i poslušnika poput Drandića jer to neće pomoći nikome, tražimo ga, dakle, još jednom da ne bude lijen i da hitno sazove sjednicu Skupštine Istarske županije povodom eskalacija događaja na Kaštijunu na koju bi bili pozvani svi pružatelji odvoza otpada u Istri (javni i privatni), kao i Uprava Kaštijuna. Pozivamo ga da počne raditi u službi građana, a ne protiv njih – zaključio je svoje izlaganje Danijel Ferić.