08.09.2021

Medulin će ovog vikenda dobiti svoj prvi umjetnički mural

 

 

Ovoga vikenda, od petka 10. do ponedjeljka 13. rujna 2021., u Medulinu na kratkoj umjetničkoj rezidenciji i intervenciji gostuje akademska slikarica Jadranka Lacković, umjetničkog alterega ojoMAGico.

Rođena je 1986. godine u Rijeci, gdje se školovala i diplomirala na akademiji primijenjenih umjetnosti smjer slikarstvo, te se već 10 godina aktivno bavi ilustracijama i Street art-om. U Hrvatskoj njezine radove možemo pronaći u raznim gradovima, ali stvara, lomi granice i ostavlja neizbrisiv trag i izvan granica naše zemlje. Proljetos je gostovala na Balkan trafik festivalu održanom u Belgiji, u sklopu kojega je izradila mural površine 150 metara kvadratnih, na fasadi zgrade u samom centru Bruxellesa. Suosnivačica je ArtMašine, kreativnog ateljea kojemu je u cilju promicanje diy tehnika i vizualnih vještina u svakodnevnom životu.

Na poziv udruga Sakramenski, Mutila i Format, u Medulin donosi svoju genijalnu stvaralačku energiju kojom će obogatiti ovo mjesto. U stvaralačkom umjetničkom procesu sudjelovati će i grupa učenika viših razreda Osnovne škole dr. Mate Demarin pod vodstvom profesorice Mirjane Konta. Kroz vikend će učenici uz umjetnicu koja se uz izradu murala u interijerima i eksterijerima, bavi i fotografijom, ilustracijama, dizajnom te edukacijom mladih, upoznati tehniku izrade murala, sam stvaralački proces te se i sami okušati u izradi zamišljenih ideja, tema i prethodno pripremljenih skica. Zajedno će kreirati i realizirati prvi suradnički umjetnički mural u Medulinu, koji će krasiti ogradni zid dvorišta nekadašnjeg vrtića – novog centra baštine i održivog razvoja „Šantadur“ koji je s aktivnostima, upravo u organizaciji gore navedenih medulinskih udruga, započeo ove godine na istoj adresi (Katikulić 1, Medulin). Umjetnost će ovoga vikenda oživjeti upravo tu… u samom srcu Medulina.

Promišljajući o Jadranki Lacković kroz riječi koje je sama o sebi izrekla: “Volim koristiti univerzalne ženske simbole, stabla, krugove, mjesec u različitim fazama, kozmičke zmije, cvijeće, životinje. Rekoh već jednom, crtanje je moje pisanje. Sve piše, samo treba znati kako pročitati.”, s veseljem joj želimo dobrodošlicu u Medulin i s uzbuđenjem iščekujemo što će magično svojim bojama utisnuti u kolektivni identitet našeg mjesta i nas samih.

Izrada umjetničkog murala jedna je od aktivnosti projekta „Jaka doza vitamina B(aština) i K(ultura) za zdravlje i dobro raspoloženje“, kojega provode udruge Sakramenski, Mutila i Format, a kroz program javnih potreba financira Općina Medulin.