Priopćenje – Prvi umjetnički mural novi je ukras i foto kulisa u Medulinu!

Proteklog je vikenda, od petka 10. do ponedjeljka 13. rujna 2021., u Medulinu na kratkoj umjetničkoj rezidenciji i intervenciji boravila riječka akademska umjetnica Jadranka Lacković, umjetničkog alterega ojoMAGico.

Na poziv udruga Sakramenski, Mutila i Format, za odabranu lokaciju u Medulinu umjetnica je osmislila i realizirala mural površine 12tak metara kvadratnih, u kojemu se njen umjetnički izričaj i izbor motiva spojio sa željom očuvanja i valorizacije lokalne prirodne i kulturne baštine. Izrada umjetničkog murala jedna je od aktivnosti projekta „Jaka doza vitamina B(aština) i K(ultura) za zdravlje i dobro raspoloženje“, kojega provode navedene udruge, a kroz program javnih potreba financira Općina Medulin.

 

U 1. medulinskom umjetničkom muralu, koji je oslikan na ogradnom zidu ispred „Šantadura – centra baštine i održivog razvoja“ (nekadašnjeg vrtića u Medulinu), isprepleli su se tako elementi biljnog svijeta karakterističnog za područje najjužnije Istre i svoje su mjesto upravo ovdje našle masline, smokva, smilje, u plodovima, cvijetu i lišću. Tu je i zvijezda cijelog dizajna, centralno pozicioniran u odnosu na sve ostale elemente – predmet koji i naslikan mami osmijeh i budi uspomene na neka svima draga, prošla, vremena… na naše none i prababe… na život kakvog smo u najranijem djetinjstvu upoznali. Radi se o čentrinu – ručnom radu u koncu koji je krasio gotovo svaki stol, vitrinu ili noćni ormarić, ali i uzglavlje fotelje ili pak ponosno visio preko televizora u dnevnim boravcima naših starih. Taj mali ukrasni podmetač, gotovo zaboravljen, ako ne i prezren u novije vrijeme, dobio je novi život u umjetničkoj interpretaciji Jadranke Lacković. Svojom je sjajnom bjelinom pravi protagonist 1. medulinskog umjetničkog murala i krasiti će upravo ovaj ogradni zid, u srcu Medulina. U mural je Jadranka dodala i natpis „Šandaur“ koji također predstavlja element baštine Medulina i jezičnog bogatstva medulinskog dijalekta. Duguljasta kamena klupa ispred kuće – šantadur – kakvih u Medulinu ima još svega nekoliko, nekada je bila gotovo obavezna „oprema“ ovdašnjih kamenih kuća. Mjesto ispunjavanja malih dnevnih zadataka, kao i provođenja slobodnog vremena. Mjesto kontemplacije i promišljanja, kao i mjesto odmora i susreta. Mjesto razgovora i prijenosa znanja. Mjesto zajedništva.

 

Danas ta (Medulincima) obična, a svima ostalima neobična riječ svakako predstavlja čvrstu poveznicu s našom prošlošću, kao dio naše kulture, kolektivnog identiteta, ali i vizualnog identiteta našeg mjesta. I kao takva je odabrana za naziv objekta i multi-funkcionalnog prostora u kojemu udruge Sakramenski, Mutila i Format u suradnji s mještanima provode nove programe i projekte u cilju očuvanja i valorizacije lokalne baštine kroz aktivnosti usmjerene i održivom razvoju zajednice. Ukomponiran u 1. medulinski umjetnički mural, naziv centra „Šantadur“ pozivnica je svima da dođu do ovog mjesta, uđu u tu stoljetnu „kortivu“ (medulinski izraz za dvorište) i sudjeluju u budućim aktivnostima koje će se ovdje tijekom cijele godine organizirati. Istovremeno, cijeli je mural toliko lijep i oku ugodan, da definitivno postaje malom i zaista posebnom foto-kulisom za putnike namjernike, ali i slučajne prolaznike.

 

Činjenica da su u njegovoj izradi sudjelovali uz autoricu i učenici šestih i sedmih razreda Osnovne škole dr. Mate Demarin, Medulin, pod vodstvom profesorice likovne kulture Mirjane Konta, čini ga još posebnijim. Pridružilo im se i nekoliko učenika nižih razreda, a sudjelovanjem djece s područja općine Medulin u njegovoj izradi, mural postao pravim malim suradničkim projektom. Kroz dvodnevnu su radionicu koju je za njih održala gošća umjetnica, djeca u teorijskom dijelu upoznala tehnike i umjetnički proces pripreme i izrade murala, a potom su se u praktičnom dijelu radionice okušali u njegovoj izradi. Dodatno, sami su učenici izradili drugi mural, onaj na unutarnjem zidiću u dvorištu „Šantadura“, na kojemu su oslikali odabrane baštinske i prirodne motive prethodno skicirane na papiru.

 

Sada kada možemo pogledati gotov mural i sagledati sve njegove zasebne elemente, iznimno smo zahvalni i zadovoljni finalnim rezultatom. Desila se u Medulinu tijekom prošlog vikenda genijalna stvaralačka i suradnička energija, koja je obogatila ovo mjesto na toliko razina. A kratka poruka koju je autorica svojim kistom i bojom utisnula u oslikani zid govori o svoj dubini i ljepoti koju umjetnost i zajedništvo mogu u svega nekoliko dana stvoriti. Da biste ispunili srce i dušu tom istom ljepotom, zaputite se stoga do Medulina, do centra „Šantadur“ i uživajte u pogledu na 1. medulinski umjetnički mural, jer zaista je umjetnost učinio dostupnu svima nama!

 

Sonja-Barbara Bader, za

Udruge SAKRAMENSKI, MUTILA i FORMAT

Fotografije: Lara Vujica, Marino Pereša