23.10.2021

U Medulinu održana promocija slikovnice „BUDI KOMPA“ autorice Maje Čerljenko

 

Prošle je srijede, 20. listopada 2021., u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin održana promocija nove, treće po redu, slikovnice autorice Maje Čerljenko, pod naslovom „Budi kompa – kako biti svačiji prijatelj“. Uz autoricu, slikovnicu su publici predstavile recenzentice Vanesa Begić i Sonja Štević-Mijošek te suradnica, profesorica likovne kulture Mirjana Konta.

Tema kojom se bavi i o kojoj kroz jednostavne, jasne, fluidne i prisne stihove i riječi progovara Maja u slikovnici „Budi kompa“, značajna je i aktualna u ovom vremenu kada djeca žive paralelno i u stvarnom i u virtualnom svijetu, istaknula je recenzentica Vanesa Begić. Kreativna kroz riječi, kroz likovno stvaralaštvo i druge umjetničke izraze, autorica je u ovoj, kao i u svoje prethodne dvije slikovnice „Kad se miće ruke slože“ i „Šest točkica“, odlučila pisati i time osvješćivati svoju čitalačku publiku, i to ne samo i isključivo dječju, čak naprotiv, o potrebama, položaju i životu osoba s poteškoćama, bilo da se radi o gluhim i nagluhim osobama, onima slabovidnima i slijepima, ili u posljednjem slučaju svima onima koji trpe neki oblik nasilja i nailaze na zapreke i zidove netolerancije. U tome je uspjela svaki puta i na tome joj čestitamo, dodala je Begić.

Psihologinja Osnovne škole dr. Mate Demarina Medulin, Sonja Štević-Mijošek, koja je također napisala recenziju ove male – velike knjige, dodala je kako je sve to autorica učinila, naizgled s nevjerojatnom lakoćom te kako je suradnja s njom, iako su se prvi puta vidjele tek u prilici ove promocije, bila više no ugodna. Jer Majina prisnost i dobrota, jednako kao i neizmjerna kreativnost, nisu ni mogli no rezultirati u zaista predivnoj knjižici, vrijednih i svevremenih poruka, jednako bitnih za djecu kao i za odrasle.

Prijateljstvo, tolerancija, međusobno razumijevanje i uvažavanje, različitosti, predrasude – o svemu tome, kao i o tomu kako cijeniti sebe i druge, kako postupiti u slučaju vršnjačkog nasilja, cyberbullinga – slikovnica „Budi kompa“ progovara osim kroz riječi i stihove autorice i svojim ilustracijama.

A za sve su ilustracije zaslužni učenici 6. a OŠ dr. Mate Demarin Medulin pod vodstvom profesorice Mirjane Konta, koja se sljedeća obratila publici. Napomenula je kako je suradnja s Majom Čerljenko i udrugom MedulinArt, čija je Maja članica, započela već na projektu pripreme prve slikovnice, prije tri godine. I svaki puta učenici koji svojim likovnim radovima promišljaju o temama i prethodno pripremljenim tekstovima autorice, iznenađuju svojim idejama, interpretacijama i kreativnošću kao i zrelošću u radovima. Zahvaljujući se autorici, profesorica Konta izrazila je nadu i spremnost da se suradnja nastavi i na budućim projektima kojih će zasigurno biti još mnogo.

Maja Čerljenko, kratkim se i emotivnim obraćanjem svima prisutnima zahvalila svojim najmilijima na bezrezervnoj podršci; jednako kao i kolegicama, prijateljicama, članicama udruge MedulinArt, posebno donedavnoj predsjednici Ivani Demarin, kojoj je upravo ova slikovnica i posvećena, na kako je istaknula „vjeri u mene i onda kada još nisam počela ništa raditi“. Autorica se zahvalila svim suradnicima na ovom projektu, a to su urednica i lektorica Marijeta Matijaš, Kreacija j. d. o. o., recenzentice doc.dr.sc. Marlena Plavšić, Vanesa Begić, Irena Mosić-Šajatović, Sonja Štević-Mijošek, za grafičko oblikovanje Maja Škiljaica, Kreativni kotačić j.d.o.o, te za ilustracije učenici 6. a OŠ dr. Mate Demarin Medulin i prof. Mirjana Konta. Na koncu, zahvale je autorica uputila i Općini Medulin, koja je financirala i kao izdavač stoji iza sve tri dosad tiskane slikovnice, naglasivši kako „bez Općine Medulin ni ovih slikovnica ne bi bilo“.

Promociji je prisustvovao načelnik Ivan Kirac sa suradnicima te se i sam pozdravno obratio svima prisutnima, uz čestitke autorici i svim suradnicima na realizaciji ovog vrijednog projekta i slikovnici koja je upravo izašla iz tiska. Dodao je kako je listajući stranice slikovnice i slušajući riječi autorice i prethodnih govornika i sam stekao dojam i mišljenja je da je ona čak i više dobrodošla odraslima nego djeci, jer upravo u svijetu odraslih nerijetko dolazi do nerazumijevanja i netolerancije, a želimo li ostvariti napredak i razvoj, kako osobni tako i za našu zajednicu i društvo, upravo na tome trebamo poraditi, polazeći od sebe samih.

Program promocije obogatile su svojim sudjelovanjem kantautorica Elis Lovrić, koja je uz gitaru otpjevala nekoliko autorskih pjesama na labinjonskom dijalektu te novinarka Dorina Tikvicki koja je pročitala par pjesama iz slikovnice, a događaj je uspješno vodila i moderirala nova predsjednica udruge MedulinArt Sandra Veršić.

Slikovnica „Budi kompa – kako biti svačiji prijatelj“ tiskana je u 600 primjeraka u tiskari Grafomark Zagreb, u izdanju Općine Medulin, a moći će se nabaviti neposredno kod autorice. Općina će svojim primjercima obogatiti knjižni fond medulinske osnovne škole, Dječjeg vrtića Medulin te Općinske čitaonice u Vinkuranu, kako bi ovaj naslov bio dostupan što većem broju djece s našeg područja.