17.12.2021

OTVOREN NOVOIZGRAĐENI DJEČJI VRTIĆ U LIŽNJANU

U petak, 17. prosinca 2021. godine, održano je svečano otvorenje novoizgrađenog Dječjeg vrtića u Ližnjanu. Za realizaciju ovog projekta Općini Ližnjan-Lisignano dodijeljen je iznos od oko 6,8 milijuna kuna  od strane Ministarstva poljoprivrede, financiranih iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, te je naknadnom prijavom na otvoreni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije osigurano je dodatnih dva milijuna kuna. Ovim projektom ostvarila se dugogodišnja želja, ali i iznimna potreba Općine Ližnjan-Lisignano i svih mještana za izgradnjom novog i adekvatnog vrtića u Ližnjanu koji će udovoljavati potrebama obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi za naselje Ližnjan kao i za okolna naselja općine.

Svečanom otvorenju ovog predivnog zdanja dječjeg vrtića Ližnjan uz načelnika Marka Ravnića nazočili su: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ravnateljica uprave potpomognutih područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković, saborski zastupnici Anton Kliman i Emil Daus, zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita, predsjednik općinskog vijeća Općine Ližnjan-Lisignano Saša Škrinjar, načelnik Općine Marčana Predrag Pliško, načelnik općine Svetvičenat  Dean Perković, načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, ravnateljica Dječjeg vrtića Bubamara- Coccinella Vanja Glavaš, vijećnici Općinskog vijeća Općine Ližnjan- Lisignano, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Bubamara- Coccinella, direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan-Lisignano Natali Palko Zirdum, direktor Ližnjan Brnestre  d.o.o. Claudio Grbac, stručne službe Općine Ližnjan-Lisignano, te ostali uvaženi gosti i naravno odgojiteljice i djeca dječjeg vrtića koji su najviše iščekivali ovaj dan i zbog kojih je i ovaj vrtić izgrađen.

 

Program otvorenja započeo je izvedbom himne Republike Hrvatske kao i himne Istarske županije. Poseban doprinos programu pružila su djeca iz Dječjeg vrtića Ližnjan koja su veselo i hrabro izvela dječje pjesme i plesove. Objekt dječjeg vrtića blagoslovio je umirovljeni biskup porečko-pulski Ivan Milovan. Zajedničkim rezanjem vrpce načelnika Marka Ravnića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnateljice Dječjeg vrtića Bubamara-Coccinella Vanje Glavaš svečano je otvoren novi vrtić, uz zvukove miha u izvedbi Ljubomira Grgorinića Rađena.

 

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vanja Glavaš izrazila je iznimno zadovoljstvo i sreću što je završen ovaj iznimno vrijedan projekt te uputila zahvale svima koji su sudjelovali u provedbi i prijavi projekta, te istaknula kako je ovaj dan za ustanovu Dječjeg vrtića Bubamara-Cocinella iznimno važan i poseban.

 

Načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić u svom govoru nije krio oduševljenje i sreću završetkom izgradnje Dječjeg vrtića u Ližnjanu, namijenjenog našim najmlađima. Zahvalio se svim prisutnim gostima na podršci, kao i radnom timu koji je bio zadužen za samu prijavu, ali i provedbu projekta, svojim stručnim službama i naravno ravnateljici dječjeg vrtića Bubamara-Cocinella i odgojiteljicama. Istaknuo je „kako se sjeća da je kao dijete sa mojim prijateljima dolazilo na ovu nekad tzv. livadu na kojoj su se okupljali i igrali,  te da su tada kao djeca pričali o tome kako će ovdje jednoga dana na našem igralištu niknuti vrtić, činilo se to tako daleko i nestvarno. No evo danas nekih 25 godina nakon na ovom istom mjestu niknuo je jedno velebno zdanje jedan prekrasan vrtić koji je prvi novoizgrađeni vrtić u našoj općini i ono što je najbitnije prvi put u našoj općini imamo i jaslice. Kada ovome dodamo činjenicu da naša općina po podacima novim popisom stanovništva Demografski šampion Istarske županije i s procijenjenim rastom stanovništva od 22% najbrže rastuća općina u Istarskoj županiji, našoj sreći, veselju i ponosu nema kraja. Upravo to je najveća potvrda onoga što jasno vidimo a to je da se naša općina razvija u pravom smjeru a za to su upravo potrebni ljudi, zadovoljni mještani naše Općine. Smatram kako je u povijesti naše općine izgradnja ovog velebnog zdanja jedan od najvećih ako ne i najveći projekt od osnutka naše općine ali sam isto tako i uvjeren kako je tek ispred još jako puno uspješnih prijava na brojne otvorene natječaje i kako ćemo upravo novcem EU fondovi omogućiti infrastrukturni razvoj na svim područjima i svim segmentima naše općine.“ 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila je dosadašnji rad i brojne uspješno prijavljene projekte općine Ližnjan-Lisignano, te je istaknula kako vjeruje da će općina nastaviti u daljnjem razvoju i uspješnom privlačenju sredstava kako općine tako i poljoprivrednika-ribara.

Svi zajedno obišli su prostorije novoizgrađenog vrtića u Ližnjanu u koji je uloženo iznimno mnogo ljubavi, truda i veselih želja. Općina Ližnjan-Lisignano iznimno je ponosna što su ovim projektom naša djeca napokon dobila veliki i lijepi vrtić iz kojega će se oriti puno dječjeg smijeha, zabave, recitacija i graditi njihova budućnost!